Çinli şirketler ESG'de geride kaldı
Çinli şirketler, sürdürülebilir krediler konusunda Asya-Pasifik bölgesindeki benzerlerinden geride kalırken bankacılar yine de Çin'deki ESG piyasasından umutlu olduklarını söylüyor.
Çinli şirketler Asya-Pasifik bölgesindeki muadillerine kıyasla sürdürülebilirlik hedeflerini fonlamak için sosyal, çevresel ve yönetişimsel (ESG) finansmanda geride kalıyorlar.
ESG kredileri, borç alanlar sürdürülebilirlik hedeflerini yerine getiremediği takdirde borç verenlere fazladan kâr marjı imkanı tanıyor. Asya-Pasifik bölgesinde ESG finansmanına talep giderek artarken Çin’de çok fazla ESG anlaşması bulunmuyor.
Borç verenler bunun yerine çevre ile ilgili projeleri fonlamak için daha fazla yeşil krediye ve yeşil tahvile başvuruyorlar. Çin Asya’daki en büyük yeşil tahvil ihraçcısı konumundayken dünyada sadece Almanya Çin’den daha fazla yeşil tahvil ihraç etmiş durumda.
Sürdürülebilirlik hedefli kredilerin hacminin Çin’de artmasının bir diğer sebebiyse piyasanın resmi yönlendirmelere göre hareket etmesi ve politika yapıcıların diğer formlardaki sürdürülebilir finansman faaliyetleriyle ilgili çok az açıklamada bulunması oldu.
Diğer yandan da Çinli şirketler krediler tarafından konulan detaylı hedefleri yerine getiremeyip çevreci repütasyonlarını kaybetmek istemiyorlar.
Çin Credit Agricole Sürdürülebilir Bankacılık Müdürü Carmen Tsang, Çinli şirketlerin ESG talebi konusunda iyimser olduğunu belirterek “Çinli şirketler arasında yüksek kalitede bir ESG raporlaması yapılıyor ve bu da sürdürülebilir kredi piyasasının gelişmesine temel oluşturabilir” dedi.