E-ticaret devi Alibaba'nın gelirleri yılın ikinci çeyreğinde ilk kez yatay kalırken sosyal medya ve oyun devi Tencent'in satışları tarihinde ilk kez düştü.
Çin'in en büyük ikinci e-ticaret oyuncusu JD.com, tarihteki en yavaş gelir artışını kaydederken, elektrikli araç üreticisi Xpeng, beklenenden daha büyük bir zarar açıkladı.
Bu şirketlerin toplam piyasa değeri 770 milyar dolardan fazla.
2. çeyrekte Çin'de Kovid vakaları yeniden artışa geçerken hükümet, virüsü kontrol altına almak için karantinalar ve toplu testler de dahil olmak üzere bir dizi katı önlem olan "Sıfır-kovid" politikasına bağlı kaldı.
Çin ekonomisi ikinci çeyrekte sadece yüzde 0,4 büyüdü ve bu, tüketici davranışlarını ve şirketlerin reklam ve bulut bilişim gibi alanlarda yaptığı harcamaları etkiledi.
Alibaba CEO'su Daniel Zhang konuya ilişkin olarak, "Perakende satışları, Şanghay ve diğer büyük şehirlerde Kovid 19'un yeniden canlanması nedeniyle Nisan ve Mayıs aylarında yıllık bazda azaldı, Haziran ayında yavaş yavaş toparlandı" değerlendirmesini yaptı.
Alibaba'nın Çin'deki lojistik ağlarının da etkilendiği ve bazı bulut bilişim projelerinin ertelendiği belirtiliyor.
WeChat mesajlaşma uygulamasının sahibi ve dünyanın en büyük oyun firmalarından biri olan Tencent de Sıfır kovid politikasının etkisini hissetti. Fintech hizmetleri geliri, WeChat Pay mobil ödeme hizmetini kullanan sayısı azaldığı için önceki çeyreklere göre daha yavaş büyüdü. Şirketin çevrimiçi reklam geliri de şirketler bütçelerini sıkılaştırdıkça keskin bir şekilde düştü.
JD.com, lojistik tedarik zincirinin ve envanterinin çoğunu kontrol ettiği için ikinci çeyrekte başarılı oldu. Ancak, sipariş karşılama ve lojistik maliyetlerinin arttığını görüldü.
Elektrikli otomobil üreticisi XPeng, üçüncü çeyrekte 29.000 ila 31.000 araç teslim etmeyi beklediğini söyledi. Ancak bu, piyasanın beklediğinden daha zayıf bir beklenti. XPeng Başkanı Brian Gu, mevsimsel zayıflığın yanı sıra, "Mağazalardaki trafik, Kovid sonrası durum nedeniyle daha önce gördüğümüzden daha az" dedi.
Çin'in internet devleri, pandemi sırasında insanların sokağa çıkma yasağı dönemimde alışveriş ve oyun gibi çevrimiçi hizmetlere yönelmesiyle bir patlama yaşamıştı. Bu durum yıldan yıla yapılan veri karşılaştırmalarını zorlaştırıyor.
Öte yandan, Çin'in teknoloji sektörü, çok daha katı düzenlemelerle mücadele etmeye devam ediyor. Son iki yılda Çin, oyun oynamaktan veri korumaya kadar birçok alanda daha sert politikalar uygulamaya başladı. Büyüme oranlarının önceki yıllara göre daha keskin bir şekilde düşmesiyle birlikte yatırımcılar bu şirketlerin görünümleri konusunda temkinli.