Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo Perşembe günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin yarı iletken tedarik zincirindeki firmaları çip stokları ve satışları konusunda bilgi vermeye zorlamak için Soğuk Savaş dönemi ulusal güvenlik yasasını yürürlüğe koymayı düşündüğünü kaydetti.

Raimondo, açıklamasında, amacın ABD otomobil üretimini atıl hale getiren ve tüketici elektroniği ürünlerinde darlığa neden olan tıkanıklıkları gidermek ve olası stokçuluğu belirlemek olduğunu söyledi.

Raimondo’nun ekibi aylardır şirketlerin yarı iletken arzını nasıl paylaştıkları konusuna açıklık getirmeye çalışıyor. Ancak farklı sektörlerden firmaların katılımıyla gerçekleştirilen önceki toplantılar şeffaflığın artmasını sağlamadı ve birçok firma kendi işlerine ilişkin verileri hükümete vermeyi reddetti.

Ticaret Bakanlığı şimdi firmalardan tedarik zinciri bilgilerini sağlamaları için 45 gün içinde bir anket doldurmalarını istiyor. Ankete yanıt vermek zorunlu değil, ancak Raimondo, sektör temsilcilerine, eğer yanıt vermezlerse, ellerindeki bilgileri vermeye zorlamak için Savunma Üretim Yasası (DPA) ya da benzer araçları yürürlüğe koyabilecekleri uyarısında bulunduğunu söyledi.

Herhangi bir şirket ismi telaffuz edilmedi

Raimondo, “Onlara şunu dedim, ‘Zorlayıcı bir şey yapmak istemiyorum, ancak eğer uymazlarsa, başka seçeneğim kalmayacak’. Bugün tüm seçenekleri, tüm araçları değerlendirmekte olduğumuzu söyledim. Umarım bu noktaya gelmeyiz, ancak biraz ilerleme görmemiz gerek ve kuşkusuz uyuma ihtiyacımız var” dedi.

DPA ABD Başkanı’na kriz dönemlerinde sanayi üretimini yönlendirmek için geniş bir yetki veriyor. Trump ve Biden yönetimi, korona virüs aşıları ve pandemi ile ilişkili diğer tıbbi kalemlerin üretim ve dağıtımını düzenlemek için DPA’yı kullandılar.

Raimondo’nun yarı iletken imalatçıları ve bunların müşterilerinden bilgi sağlamak için bu yasayı nasıl kullanacağını açık değil ve Ticaret Bakanı herhangi bir şirket adı da telaffuz etmedi.

Dizüstü bilgisayarlardan otomobillere neredeyse her ürün için gerekli olan mikroişlemci darlığı birçok sektörde üretimi olumsuz etkiliyor ve bu soruna orta ve uzun vadeli çözüm getirmek Başkan Joe Biden’ın göreve geldiğinden beri öncelikli konularından birini oluşturuyor.