Advertisement
HABERLER ABONE OL

Apple Inc., konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, 2021 yılı için iPhone 13 üretim hedeflerini, süregelen çip darlığının şirketin ana ürününü vurması ile birlikte, muhtemelen 10 milyon adet kadar azaltacak.

Konunun gizli olmasından dolayı isimlerini vermeyen kaynaklar, şirketin yılın son çeyreğinde 90 milyon adet yeni iPhone modelleri üretmesinin beklendiğini, ancak Broadcom Inc. ve Texas Instruments Inc.’nin yeterli parça sağlayamamasından dolayı bu toplamın daha düşük olacağını kaydettiler.

Teknoloji devi Apple dünyanın en büyük çip alıcısı konumunda ve elektronik tedarik zincirinin yıllık ritmini belirliyor. Ancak güçlü alım gücüyle bile, Apple tüm dünyada endüstrileri olumsuz etkileyen aynı tedarik sorunlarıyla mücadele ediyor. Önde gelen çip üreticileri, talebin gelecek yıl ve potansiyel olarak daha sonra da arzdan fazla olmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor.

Apple ekran parçalarını Texas Instruments’tan sağlarken, Broadcom uzun zamandır şirketin kablosuz parçalarının tedarikçisi durumunda. Texas Instruments’ın son iPhone modelleri için zor bulunan bir çipi, OLED ekranının çalışmasını sağlıyor. Apple ayrıca diğer tedarikçilerden de parça sağlamakta zorluk çekiyor.

Apple ve Texas Instruments temsilcileri konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Broadcom yorum talebine yanıt vermedi.

Almanya'da hammadde darlığı yatırımcı beklentilerini olumsuz etkiledi.

ZEW yatırımcı beklenti endeksi Eylül'de 22,3 olarak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi endeksin 23,5 değerini alacağı yönündeydi. Ağustos ayında endeks 26,5 olarak gerçekleşmişti.

ZEW mevcut durum endeksi ise Eylül'de daha sert bir gerileme yaşadı. Buna göre endeks 21,6 olarak kaydedildi. Bu veriye ilişkin beklenti 28 olarak belirlenmişti. Ağustos ayında mevcut durum endeksi ise 31,9 olmuştu.

Hammadde darlığı sanayiyi olumsuz etkiliyor

Son gelen sanayi üretim verileri ülkede hammadde darlığının olumsuz etkilerini de gözler önüne sermişti.

Almanya sanayi üretimi, Ağustos ayında salgının en yoğun yaşandığı Nisan 2020'den bu yana en büyük aylık düşüşü kaydetmişti.

Almanya'da sanayi üretimi Ağustos ayında geçen yıla göre yüzde 1,7 artış kaydederken bir önceki aya göre yüzde 4 düşmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise yıllık yüzde 5 artış, aylık yüzde 0,5 düşüş yaşanacağı yönündeydi.

Almanya fabrika siparişleri Ağustos ayında beklenenden fazla bir düşüş kaydederken piyasalarda hammadde darboğazı ve uzayan teslimat sürelerinin etkisini de ortaya gözler önüne sermişti.


IDC, kilit ABD piyasasının, satışların koronavirüs salgını ile birlikte 2020 yılının ilk çeyreğinde çok sert bir düşüş gerçekleştirmesinden beri ilk kez küçüldüğünü kaydetti. IDC, sektörde genel büyümenin 2021 yılının üçüncü çeyreğinde, en güçlü tedarik zincirlerinden birine sahip Apple Inc.’nin yıllık büyümesi yüzde 10 olurken, Dell Technologies Inc.’nin gelişen piyasalardaki ivmenin yardımı ile yüzde 27’lik bir sıçrama göstermesi ile birlikte yüzde 3,9 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. IDC, ABD’nin detaylı bilgisayar sevkiyat rakamlarını bu hafta açıklayacak.

Pandemi süreci, daha esnek ve uzaktan çalışma koşullarına geçişi hızlandırdı ve bundan kaynaklanan talep artışı devam etti. Bu durum, satışların son üç aylık döneme kadar, her çeyrek dönemde iki haneli oranlarda artmasına neden oldu ve bunun sonucu, temel parçaların kıtlığında artış ve siparişlerin yerine getirilmesinde ve üretim kapasitesinin sağlanmasında gecikmeler meydana geldi.

IDC’nin Mobil ve Tüketici Araçları Takipçileri’nden sorumlu araştırma müdürü Jitesh Ubrani, “PC sektörü, tedarik ve lojistik zorluklarından olumsuz etkilenmeye devam ediyor ve ne yazık ki bu sorunların çözümünde son aylarda fazla bir iyileşme sağlanmadı. Bazı sağlayıcıların sevkiyatı çeşitli piyasalar arasında önem sırasına göre yeniden sıraladıklarını görüyoruz ve bu durum, gelişen piyasaların büyüme ivmesini korumasını sağlarken, bazı olgun pazarların yavaşlamasına yol açıyor” dedi.