Citi: Gelişen piyasalar sermaye kontrolüne yaklaşıyor
Citigroup, gelişen piyasaların adım adım sermaye kontrolüne yaklaştığını belirtti
Citigroup Inc.'e göre koronavirüs pandemisiyle savaşmak için karantinaya giden ülke sayısı artmasıyla birlikte, gelişen piyasalar sermaye kontrolünü benimseyebilir.
Londra'da Citigroup gelişen piyasalar ekonomi biriminin yöneticisi David Lubin, Çarşamba günkü notunda "Politika yapıcıların, insanların ve ürünlerin dolaşımının kısıtlandığı gibi, sermaye hareketlerini kısıtlamaya başlayacakları bir dünyaya yaklaştığımıza dair makul bir tez var. Bir başka deyişle sermaye kontrolü denemeleri bize muhtemelen bir adım daha yaklaştı." dedi.
Gelişen piyasa tahvil ve hisse senedi fonlarından geçen iki haftada kaydedilen çıkışlar bazı hesaplamalara göre net varlık değerinin yüzde 4'üne yaklaştı. Bu rakam, Mayıs 2013'teki "Taper Tantrum" ve Eylül 2008'deki Lehman Brothers Holdings Inc.'in çöküşünde kaydedilenin üzerinde. Sadece bu ay, Breziya, Endonezya, Kolombiya, Rusya ve Meksika paraları dolar karşısında yüzde 10'dan fazla değer kaybetti.
Arjantin rezervleri ve pesodaki düşüşü durdurmak için geçen yıl sermaye kontrolüne geçti. Yine de gelişen piyasalar arasında stresli dönemlerdeki para çıkışını engellemek için Arjantin'i izleyen olmadı. Malezya 1997 krizinde sermaye kısıtlamaları kullanmıştı.
Büyük gelişen ekonomilerin çoğu kontrol altındaki cari açıkları ve güçlü döviz rezervleriyle normal bir krizi atlatmak için iyi pozisyonlanmış olmakla birlikte, Citigroup'un notuna göre mevcut virüs krizi oldukça sıra dışı ve eldeki araçlar yeterli olmayabilir.
Ekonomi ders kitapları yerel ekonomiyi korumak için düşük faizin gerektiğini söyler, ancak özellikle borç yükü artıyorsa geniş çaplı sermaye çıkışını engellemek için yüksek faiz gerekir. Lubin'in notunda, "Prensipte bu çelişkiyi aşmanın tek yolu cari hesabı kapamaktır. Virüs ne kadar süre bizle durursa, gelişen piyasalarda sermaye hareketliliği o kadar fazla tehdit oluşturur." ifadesi yer aldı.