Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mester Çarşamba günü Bloomberg TV'den Michael McKee ile yaptığı röportajda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) uyguladığı para politikası ve ülkedeki enflasyon baskısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ABD’de enflasyonun zaman içinde yüzde 2'ye düşürülmesine odaklandıklarını belirten Mester, Fed'in 2-3 Mayıs'ta gerçekleşeceği bir sonraki politika toplantısında yetkililerin ne yapacağını kestirmek için “çok erken” olduğunu söyledi.

"Sanırım bulunduğumuz oranın biraz daha üzerine çıkmamız gerekecek” diyen Mester, enflasyonun sürdürülebilir düşüş yolunda olduğundan emin olana kadar faiz oranının bir süre daha orada tutulması gerektiğini belirtti. Fakat Mester, bunun politika yapıcıların enflasyonda yüzde 2’lik hedef orana ulaşana kadar faizi artırmaya devam edecekleri anlamına gelmediğinin altını çizdi.

Mester, 2023'te fiyat baskılarını yumuşatmak için "kayda değer bir ilerleme" yaşanmasını beklediğini belirttiği konuşmasında, enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 3,75'e ulaşacağını tahmin ettiğini söyledi. Ancak enflasyonun 2025'e kadar Fed'in hedefine geri döneceğini düşünmediğini belirten Mester, "Benim tahminim, enflasyonu yeniden aşağı çekmenin biraz zaman alacağı yönünde." dedi.

“Fed’in faizi bu yıl yüzde 5'in üzerine çıkarması gerekli”

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, dün New York'ta yaptığı konuşmada, merkez bankasının enflasyonu aşağı çekmek için faiz oranlarını bu yıl yüzde 5'in üzerine çıkarması ve bir süre daha kısıtlayıcı seviyelerde tutması gerektiğini söylemişti.

Merkez bankası Mart toplantısında gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselterek federal fon oranını yüzde 4,75-yüzde 5 aralığında bir hedef aralığına yükseltmişti.