Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse hisselerinde baş döndüren hareketler yaşanıyor.

Çarşamba günü rekor düşüş kaydeden bankanın hisseleri İsviçre Merkez Bankası'nın likidite desteğinin etkisiyle yeni işlem gününde yüzde 40 ile rekor yükseliş kaydetti.

Geçen yılın sonlarında Credit Suisse’in en büyük hissedarı haline gelen Saudi National Bank’in Yönetim Kurulu Başkanı Ammar Al Hudari, Çarşamba günü Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, Credit Suisse’deki paylarını yüzde 10’un hemen altında bulunan mevcut seviyesinden yükseltmeyeceklerini söylemişti.

Al Hudari, Credit Suisse’in likidite ihtiyacı duyması halinde bankasının ilave enjeksiyonlara sıcak bakıp bakmadığının sorulması üzerine, “Regülasyonlar ve yasal nedenler ve bunların dışındaki birçok sebepten dolayı, kesinlikle hayır” yanıtını verdi.

Bu açıklamalar sonrası Credit Suisse’in kredi marjları yükseldi, tahvilleri değer kaybetti, borçlanma maliyetleri tırmanmıştı.

Bu hareketin ardından İsviçre Merkez Bankası (SNB) ihtiyaç duyması halinde bankaya likidite sağlayacağını duyurmuştu.

Sabaha karşı bankadan yapılan açıklamada Credit Suisse’in SNB’den “likiditesini güçlendirmek için” 54 milyar dolar borçlanacağı, yaklaşık 3 milyar franka kadar nakit karşılığında bazı tahvillerini geri alacağı belirtilmişti.

Saxo Capital Markets Kıdemli Piyasa Analisti Charu Chanana, “Credit Suisse’te ortaya çıkanlar ve piyasa tepkisi, bu noktada piyasadaki güvenin ne kadar kırılgan olduğunun bir işareti” değerlendirmesini yaptı.

Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner, “Bu önlemler, stratejik dönüşümümüzü sürdürürken Credit Suisse’i güçlendirmeye yönelik kararlı eylemi gösteriyor. Ekibim ve ben, müşteri ihtiyaçlarına göre oluşturulmuş daha basit ve daha odaklı bir banka sunmak için hızla ilerlemeye kararlıyız.” diye konuştu.

Son yıllarda adı krizlerle anıldı

Kökleri 1856’ya kadar uzanan İsviçre’nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse, son yıllarda bir dizi ihmal, skandal, yönetim değişikliği ve yasal sorunlarla hırpalandı. Credit Suisse, birkaç aydır temel varlık yönetimi işine odaklanırken, yatırım bankacılığı birimini devre dışı bırakacak karmaşık bir yeniden yapılandırma sürecinin içine girmişti. Şirketin geçen yılki 7,3 milyar franklık zararı, önceki on yılın karını sildi ve bankanın bu strateji değişikliği, şimdiye kadar yatırımcıları kazanmakta veya müşteri çıkışlarını durdurmakta başarısız oldu.

Banka, bu haftanın başlarında yayımladığı yıllık raporunda, müşteri çıkışlarının Mart ayına kadar devam ettiğini bildirmişti Ancak Koerner daha sonra Bloomberg Televizyonu’nda yaptığı açıklamada, bankasının Silicon Valley Bank iflası sonrası fon girişleri yaşadığını belirtti.