Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan ziyareti öncesi açıklamalarda bulundu.

Erdoğan "İlişkilerimizi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızda mevcut bölgesel, küresel gelişmelerin sunduğu imkanları da göz önünde bulunduruyoruz. Enerji, ulaştırma ve ticari konular zirvemizin ana gündem maddelerini teşkil edecektir.

İlişkilerimizin ahdi zeminini kuvvetlendirmek üzere muhtelif anlaşma metinlerini imzalayacağız. Enerji, ulaştırma, ticaret, ekonomi, bilim ve kültür alanlarından sorumlu kurumlarımız arasında etkin işbirliği mekanizmalarını desteklemiş olacağız.

Maksadımız sadece 3 ülke halkı için değil, kardeş Türk devletleri ve bölgemiz için daha müreffeh ve güvenli gelecek inşa etmektir. Başta Türk Devletleri Teşkilatlarımız olmak üzere çok taraflı işbirliğini güçlendirilmesi hedeflerimiz arasındadır" konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Erdoğan EYT ile ilgili gelen soruya "Öncelikle EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyor. İnşallah ay sonuna kadar bunu karara bağlayacağız. 2023'e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız, olay bu" şeklinde yanıt verdi.

Erdoğan "Avaza zirvesi zaten ağırlıklı olarak bu doğalgaz konusundaki adımları atmaya yöneliktir. Bunun için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım da şu anda zirvede bizimle beraber olacak. Oradaki görüşmeleri yapacağız. Bir diğer tarafta da İlham Bey'in olması bu süreç için önem arz ediyor. Bunları üçlü olarak görüşeceğiz. Temennim odur ki, Türkmen gazını ülkemize Hazar üzerinden getirelim" şeklinde konuştu.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeye ilişkin geri sayım sürüyor.

EYT düzenlemesinin gecikmesine yönelik eleştirileri yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, EYT'de gizli bir şey olmadığını, gecikmenin teknik nedenlerden kaynaklandığını savundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin gecikmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Dünkü Kabine Toplantısı sonrası sonrası gazetecilere konuşan Bilgin, "EYT çalışmamız tamamlanmadı. Çalışma bitince açıklayacağız. Gizli bir şey yok" dedi.

"Rakam şu an 1,8 milyon civarı"

Çalışmayı aralık ayı sonu itibariyle bitirip Meclis'e sunmayı hedeflediklerini belirten Bilgin şunları söyledi:
"Haziran rakamları 1,5 milyon demiştik. Şimdi 1,8 milyon civarı oldu. Bu rakamlar da dahil bilinen verileri değerlendirip hesabımızı ona göre yapmamız lazım. Farklı iş yerlerinde çalışmış hizmet birleştirilmesi yapılmış ya da yapılmamış olanlar var. EYT gündeme gelince bize müracaat edenler var. Daha önce kayıtlarımızda dijital ortamda yer almayanlar dosyalarıyla geliyor inceleyip hizmet birleştirilmesi yapılıyor."

Sendika düzenlemesi

Bilgin, iş yerlerinde sendikalaşmanın önünü açacak yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını da söyledi.

Bilgin konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Biz iş kolu yönetmeliğinde bir değişiklik yapacağız. Mevcut kanunda işveren iş kolunu kendi oluşturuyor, bunu kaldırıyoruz. Yapılan işe göre bakarız, hangi iş koluna giriyorsa ona göre iş kolunu tayin ederiz. Kanun bize o yetkiyi veriyor. Sendikalaşmanın önündeki tüm engelleri kaldıracağız."

Yüz binlerce çalışanın gelişmeleri dikkatle izlediği EYT düzenlemesi yeni yıla kaldı.

Habertürk TV'nin AK Parti kaynaklarından aldığı bilgiye göre EYT düzenlemesiyle ilgili takvim Ocak ayında başlayacak.

EYT yasa teklifinin Aralık ayının sonuna doğru Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması ve yıl bitmeden Plan Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul’da hızla görüşülerek yasalaştırılması bekleniyordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçen hafta yaptığı açıklamada en kapsamlı EYT düzenlemesini yapacakları mesajını vermişti.

Bilgin "En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman Yüce Meclis'te bunu paylaşacağım. Burada temel kriterler var. Bugün yaş şartı olmasaydı bir milyondan fazla kişi emekli olacaktı. Çalışmalar bittikten sonra Türk kamuoyu ile paylaşacağım" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin düzenlemede 50 yaş sınırı olacağı şeklindeki haberlere tepki göstererek, "EYT zaten çalışanların yaş şartı sebebiyle emekli olamaması sonucu ortaya çıkan bir sorun. Bu sorunun tek ve kalıcı çözümü, yaş şartının tamamen kaldırılmasından geçer." dedi.

Ergün, AA'ya milyonlarca kişinin EYT kapsamında olduğunu ve bu insanların bir an evvel emekli olmayı beklediğini söyledi.

Emekliyi temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu olarak, hükümetin EYT düzenlemesi konusundaki çalışmasını memnuniyet karşıladıklarını ifade eden Ergün, şöyle konuştu:

"EYT düzenlemesinin kapsamına dair en net açıklamayı, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin'den duyduk. Bakan Bey'in, 'Yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil' şeklindeki açıklamalarını önemsiyoruz. Bu açıklamaya rağmen son günlerde EYT düzenlemesinde 50 yaş sınırının getirileceği yönündeki haberleri şaşkınlıkla takip ediyoruz. Yetkililerden bu haberleri bir an önce yalanlamalarını bekliyoruz. Çünkü EYT zaten çalışanların yaş şartı sebebiyle emekli olamaması sonucu ortaya çıkan bir sorun. Bu sorunun tek ve kalıcı çözümü, yaş şartının tamamen kaldırılmasından geçer."

"Aylıklar tek bir kriter üzerinden hesaplanmalı"

Emeklilerin çözüm bekleyen sorunlarına da değinen Ergün, bunların başında 2000 yılından sonra emekli olanların intibak hakkının geldiğini vurguladı.

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000 yılı öncesi emeklileri için yapılan intibak düzenlemesinin 2000 yılı sonrası emekli olanlar için de yapılmasını da talep ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Karma emekli aylığı hesaplanmasıyla emekli olanlar, intibak yapılmasını bekliyor. Sosyal güvenliğin temel ilkesi, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olan sigortalılara eşit aylık bağlanmasını öngörmekte. Kanun değişikliklerinde bu ilke dikkate alınmadığından, her bir emekli aylık hesaplanmasına itiraz etmektedir. Yapılması gereken, 2000'li yıllara ait aylık hesaplamalarının tek bir kriter üzerinden yapılmasıdır. Kamuoyunun merakla beklediği EYT düzenlemesinin, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesi ile taçlandırılmasını bekliyoruz."