Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, F-16'lara ilişkin, "Temennim odur ki yani önümüzdeki ay bazı müjdelerle dolu olsun ve F-16 konusunu çok daha olumlu istikamette geliştirelim" ifadelerini kullandı.

Erdoğan tahıl koridoru konusunda da Afrika ülkelerinin sayısının artırılabileceğini dile getirerek,"Tahıl koridoruna süre tahdidi koymak yanlış. Süre ne kadar uzun tutulursa o kadar isabetli olacağını belirttik" dedi.

Tahıl koridoruna ilişkin soruya, "Orada süre tahdidi koymak bana göre yanlış olur. Biz kendilerine bu işi ne kadar uzun tutarlarsa o kadar isabetli olacağını belirttik" şeklinde yanıt veren Erdoğan, burada sınırın iyi çizilmesi gerektiğini belirtti.

Erdoğan, "Yani Putin’in söylediği gibi, Afrika ülkeleri adıyla bu adım atılabilir. Çünkü şu anda fakir fukara, garip gureba hep Afrika ülkelerinde. Afrika’yı bir tarafa koyup Avrupa’ya göndermek adil bir yaklaşım olmaz. Şimdi tekrar görüşmemizde özellikle Afrika ülkelerine -yani bu zikrettiğim ülkelerin adedini çok daha artırabiliriz- garip gureba, fakir fukara ülkelere yoğun bir şekilde tahıl koridorundan tahıl, gübre, amonyak akışı sağlarsak oradaki halkları da rahatlatmış oluruz" ifadelerini kullandı.

"Üretim robotik"

Yerli otomobil Togg'un üretiminin bütünüyle robotik olduğunu söyleyen Erdoğan, "Araçların bütünü o robotik sistemle üretiliyor. O gün biz bunları gördük. Ben de eşimle fabrikaya girene kadar olayı çok daha farklı tahayyül ediyordum ama girdikten sonra çok daha farklı yaşamaya başladım. Bunun yanında bu robotik sistemler belki kısa bir süre sonra ülkemde de üretilir hale gelecek. Bizim yerli ve milli noktasında da olay sadece bununla kalmayacak tabii. İHA, SİHA, Akıncı üretimi de görülmeli" diye konuştu.

"Rezerv konusunda iyi konumdayız"

Ekonomiye ilişkin de mesajlar veren Erdoğan Merkez Bankası rezervleri ve varlık barışı konusundaki tartışmalara da değindi.

Başbakanlığı döneminde özellikle Merkez Bankası’nda Döviz rezervi bir ara 135-136 milyar dolara kadar çıktığını belirten Erdoğan, "Şu anda da 115-120 milyar dolar civarında dolaşıyor döviz rezervi. Biz şu anda hamdolsun iyi bir konumdayız" dedi.

Gerekirse 19 kez yenilenir

Erdoğan varlık barışı konusunda da, "Diyorlar ki 'varlık barışı dokuz kez yenilendi' 19 kez de yenilenir. Ülkeyi kim yönetiyorsa varlık barışının ömrünü uzatmak veya kısaltmak onun elindedir. Biz şu anda bunu dokuz kez uzattıysak, süre bittikten sonra gene uzatmak gerekirse gene uzatırız" ifadelerini kullandı.