Advertisement
HABERLER ABONE OL

2020 yılında tüm dünyada etkisini gösteren Koronavirüs (Kovid-19) salgını sadece toplumların sağlığını tehdit etmekle kalmadı, aynı zamanda eğitim başta olmak üzere çok sayıda iş alanında da yıkıcı dönüşümlerin ateşleyicisi oldu. UNICEF verilerine göre, bu süreçte yaklaşık 1,6 milyar öğrenci eğitimlerine ya ara verdi ya da derslerini online ortamda takip etmek zorunda kaldı. Teknoloji hiç olmadığı kadar eğitime entegre oldu, olmaya da devam ediyor.

Darüşşafaka olarak benimsediğimiz teknolojik eğitim stratejisi ve aslında bizden önceki yönetimlerimizin bizlere miras bıraktığı teknolojik altyapı sayesinde çocuklarımız içinde bulunduğumuz zorlu koşullarda da eğitimlerini aksatmadan sürdürüyor.

İlk günden itibaren süreçle ilgili tüm hazırlık çalışmalarımızı kısa sürede tamamladık; öğrencilerimize tabletleri, şarj cihazlarını, gerekli kitapları, ödevleri ve program bilgilerini tedarik ettik. Aynı zamanda tüm öğretmenlerimize de programla ilgili eğitim verdik. Diğer bir yandan bu süreçte, evlerinde internete erişimi olmayan öğrencilerimizi de belirleyerek, onlar için de gerekli organizasyonu yaptık.

Hep söylediğimiz gibi... Çocuklarımıza vereceğimiz eğitimi, hayatın gerçeklerinden koparmamız mümkün değil. Bugün hayatlarımızın belki de en önemli vazgeçilmezi olan teknolojinin doğru ve etkin kullanımı, bizi eğitimde arzu ettiğimiz seviyeye ulaştıracak en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor.

Evet pandemi süreci bizi çok zorladı, çok üzdü. Dünya çağında on binlerce hayat kaybettik. Eğitim tabiriyle söylemek gerekirse; soru bu kez beklemediğimiz yerden geldi.

Ama şimdi zaman ayağa kalkma, kazanımlarımızı pekiştirme, teknolojinin gücüyle geleceğe daha güvenli bakma zamanı.

Önümüzde yeni bir dönem var. Pandemi ortadan kalksın ya da kalkmasın; bu sürecin bizlere zorunlu kıldığı teknoloji odaklı uygulamalar eğitim sektörünün geleceğinde her zaman var olmaya devam edecek. Yeni normale adapte olma konusunda yapmamız gereken ev ödevlerini hızlıca hayata geçirmemiz gereken bir döneme giriyoruz.

Bu açıdan bakıldığında; öğrencilerimize gerekli teknolojik altyapının sağlanması, eğitim sistemimizin temel taşı olarak gördüğümüz öğretmenlerimizin gerekli bilgi ve birikime kavuşmasını sağlayacak eğitim programlarının tasarlanması, bugün dünya ekonomisini şekillendiren dijital dönüşümün farklı uygulamalarının uygun şekillerde müfredatlara dahil edilmesi, pandemi sonrası dönemde ülkemizi eğitimde farklı bir seviyeye taşıyabilecektir.

Milli Eğitim Bakanlığımızın koordinasyonunda; eğitim sektörünün farklı paydaşlarının katılımıyla gerçekleştirilecek bu gibi çalışmalar sadece daha çağdaş bir eğitim sisteminim temelini oluşturmayacak aynı zaman yeni dünya düzeninde ülkemiz ekonomisine de büyük bilgi ve rekabet avantajı sağlayacaktır.

Bu kapsamda, Darüşşafaka olarak bizler de yeni dönem için çok farklı senaryoları şimdiden çalışıyoruz. Gerek sınıflarımızda gerekse toplu yaşam alanlarında pandeminin getirdiği yeni normalin kurallarına uyacağız. Bağışçılarımızın da desteğiyle teknolojik altyapımızı güçlendirecek; öğrencilerimizin her an her yerden eğitime ulaşmasını sağlayacağız. Okul bünyesinde yer alan 50’ye yakın sosyal kulübümüzün de çalışmalarını yeni normale göre dizayn edeceğiz. Zaten büyük önem verdiğimiz hijyen kurallarına ilave hassasiyet göstereceğiz.

Biz Darüşşafaka ailesi olarak buna hazırız. Tüm bireysel ve kurumsal bağışçılarımızı da çıktığımız bu yolda bizlere destek vermeye; öğrencilerimizin hayatlarını eğitimle değiştirmeye davet ediyoruz.

M. Tayfun Öktem

Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı