Advertisement
HABERLER ABONE OL

DASK Koordinatörü Erdal Turgut Bloomberg HT’de yayınlanan Sigorta Gündemi programına katıldı.

Deprem sigortası poliçelerine dair yaptığı değerlendirmesinde Turgut “Türkiye’de 10,8 milyon poliçeye ulaştık. Bu rakam bizim koyduğumuz hedeften uzak olmakla birlikte dünya örneklerine bakıldığında güzel bir noktadayız. Japonya’da benzer bir havuzun oranı yüzde 30, ABD'de California’da ise yüzde 15 olarak gerçekleşiyor. Biz Türkiye’de yüzde 54’leri yakaladık. Amacımız Türkiye’de yüzde yüz sigortalılık” ifadelerini kullandı.

320 bin lira olan teminat miktarını 640 bin liraya çıkarmak için ciddi çalışmalar yaptıklarının altını çizen Turgut “ Şu anda sadece mevzuatla ilgili bir onay bekliyoruz. Çok yakında bu da hayata geçecek.” dedi.

"Bölge ayrımı yapılmaksızın her bölge sigortalanmalı"

Turgut “Bir sorunu, bir problemi yaşamadan aklımız maalesef başımıza gelmiyor. Marmara’daki 1999 depremi aslında Türkiye’ye depremi öğretti diyebiliriz. Bolu, Yalova civarında yüzde 84’e varan sigortalılık oranları var. Bunu yaşamayan illerde bu oran yüzde 15’ler seviyesinde. Örnek olarak Elazığ ve Van’da da sigortalılık oranları çok düşüktü, sonrasında yaşanan depremden sonra bu oran yüzde 60’ın üzerine çıktı. Depremin kendisi en büyük hatırlatıcı oluyor; ama maalesef arkasında çok mağdur da bırakıyor. DASK olarak biz finansal bir destek sağlayarak sigortalılarımıza depremden sonraki hayatlarını kurmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bölge ayrımı yapılmaksızın her bölge sigortalanmalı” diye konuştu.

Primlere normalde doğrudan bir artış yansıtmadıklarını söyleyen Turgut” Bizim tarifemiz primi belirliyor. Türkiye 7 bölgeden oluşuyor. Marmara Bölgesi en riskli bölge, Artvin-Konya civarları en düşük riskli bölgeler. Bunların belirli katsayıları var. İstanbul’da bu katsayı 2,35 çarpanken düşük riskli bölgelerde 0,35 çarpan oluyor. Biz, inşaat maliyetlerine bağlı olarak tarifeyi arttırdığımızda buna bağlı bir prim artışı oluyor.” dedi.

Turgut “Biz konutların satış fiyatları üzerinden sigortalama yapmıyoruz. Konutların maliyetleri üzerinden sigortalama yapıyoruz. Dolayısıyla, sigortalılarımız 640 bin lira bir konuta yeter mi diye düşünmesinler. Biz arsayı satın almıyoruz. O arsanın üzerine, sigortalımızın tekrar o binayı yapabilme maliyetini ödüyoruz.” şeklinde konuştu.