Advertisement

Davos Zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu, ikinci gün Davos'ta devam ediyor. Bloomberg HT Yayın Yönetmeni Açıl Sezen ve bloomberg HT Araştırma Müdürü Gizem Uzuner Gençtürk bugünkü panelleri ve dün tartışılan başlıkları ele aldı.

Buna göre, bugünkü panellerden biri küresel vergi sistemini dizayn etmeye yönelik görüşlerin tartışıldığı bir panel olacak. 140'tan fazla ülkenin tamam dediği yüzde 15'lik minimum verginin nasıl olacağı konuşulacak.

"Küresel Enerji dönüşümünde Çin" başlığı ile düzenlenecek panelde ise Çin'in hedefleri ve bu hedeflerinin iklim krizine etkileri ele alınacak.

Çalışma yaşamının yeniden inşasına yönelik yapılacak panelde de hibrit çalışmanın, verimliliği nasıl etkilediği tartışılacak.

Nasıl bir küreselleşme?

Dünün dikkat çeken başlıkları arasında ise şunlar yer aldı:

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, verilen destek için teşekkür etti. Rusya'ya karşı daha güçlü yaptırımlar istedi. Ve Rusya'nın yaptığı savaş suçlarına dikkat çekti. Bu işgalin yeni bir dünya savaşına yol açabileceğine vurgu yaptı.

Davos'ta tartışılan bir diğer konuyu da yaptırımların etkinliği oldu. Yatırımlar var ancak gündeme gelen fiyatlamalar ile Rusya'nın gelirleri de arttı. Hatta "Yaptırımlar olmasa belki Rusya daha fazla etkilenirdi" yorumları dillendirildi.

Gıdanın bulunurluğu ve güvenliği bir başka önemli konu başlığı olurken, yeni küreselleşme de bir başka önemli başlık oldu.

Yüksek enflasyonun, yüksek gıda fiyatlarının konuşulduğu panellerde, enflasyon karşısında artın reel ücretlerin artık artmayacağı ele alınan konulardan olurken küreselleşme önemli bir başlık oldu.

Küreselleşme adına son 30 yılda kazanılan her şeyin Çin -ABD ilişkileri ve Rusya'nın işgali ile son bulduğu belirtilirken artık yeni bir demirperde eşliğinde, bir nevi bölgesel küreselleşme olacağı öne çıkan fikirlerden oldu.