Advertisement
HABERLER ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası (SNB), ABD Merkez Bankası'nın (Fed) güvercin adımına paralel olarak politika faizinde değişikliğe gitmedi. SNB, diğer toplantılardan farklı olarak, "faiz artışı olasılığı" ifadesini karar metninden çıkardı.

SNB politika faizini yüzde 1,75 seviyesinde sabit bıraktı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin bu seviyede sabit bırakılacağı yönündeydi.

Gerçekleşen toplantıya ilişkin karar metninde, merkez bankasının gerektiğinde Döviz piyasasında aktif olmaya istekli olduğu belirtilirken, önceki karar metninde yer alan "odak noktasının döviz satışı olduğu" ifadesi çıkarıldı. Öte yandan, gerektiği takdirde para politikasını ayarlayacaklarını kaydeden SNB, döviz piyasalarına müdahale etmeye hazır olduklarını açıkladı.

“Enflasyonun gelişimini yakından takip etmeye devam edeceğiz” ifadeleri yer alan karar metninde, enflasyon baskının biraz azaldığı ancak belirsizliğin yüksek olduğu kaydedildi. Öte yandan, İsviçre’de önümüzdeki çeyrekte büyümenin zayıf olabileceği ve işsizlik artışının kademeli olarak devam etmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

Ekonomistlerin çoğunluğunun tahminlerine göre, fiyat baskılarının azalmasına rağmen, İsviçre Merkez Bankası’nın politika faizini gelecek yılın en az üçüncü çeyreğine kadar Avrupa Merkez Bankası'ndan daha uzun bir süre boyunca sabit tutacağı öngörülüyordu.