Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya-Ukrayna savaşı ile Türkiye'nin başta enerji ve emtia fiyatları nedeniyle önemli risklerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Dünya Bankası Türkiye Prorgamı Başekonomisti Hans Anand Beck, enerji fiyatlarının Türk lirasındaki belirsizlikle daha ağır hissedildiğini söyledi.

Bloomberg HT'ye önemli açıklamalarda bulunan Beck, "2022 yılı için ülkenin önündeki en büyük zorluk enflasyon. Tüketici ve üretici tarafında sorunlar var. Türkiye'de enflasyon çıpasız kaldı" dedi. Beck, mali enstrümanlarla enflasyonu kontrol etmeye çalışmanın maliyeti olduğunu da dile getirdi.

"Ticaret zarar gördü"

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrasında gündeme gelen risklere dikkat çeken Beck, hem küresel hem de yerel riskler olduğuna vurgu yaparak, küresel anlamda enerji ve emtia ticaretinin zarar gördüğünü, fiyatların arttığını ve finansal akışların da bu durumdan etkilendiğini belirtti.

Türkiye'nin hem enerji ithal eden hem de doğalgazın büyük bölümünü Rusya'dan alan bir ülke olarak risklerle karşı karşıya olduğunu söyleyen Beck, buğday ve ayçiçeği konusunda da sorun olduğuna dikkat çekti.

Enerji fiyatlarında yaşanan artışın Türkiye'yi daha fazla etkilediğini dile getiren Beck, "Enerji fiyatı Türk lirasının değer kaybıyla daha fazla artıyor. Türkiye enerji ithalatı yapıyor. Şu an petrol fiyatları daha fazla hissediliyor. Paranın değerlenmesi bu durumun düzelmesine yardımcı olacaktır" dedi.

"Enflasyon en büyük sorun"

Bu yılın en büyük zorluklarından birinin enflasyon olduğunu söyleyen Beck, "2022 için sıkı ve iyi bir iletişim gerektiren para politikası gerekiyor. Mali pozisyonlar geleneksel olarak güçlü. Ancak hâlâ zorluklar var. Mali enstrümanlarla enflasyonu kontrol etmeye çalışmanın bir maliyeti var. Enflasyon çıpasının kaybedildiğini görüyoruz. Tüketici ve üretici tarafında önemli artışlar var. Üreticiler belirsizliklerle mücadele etmeye çalışıyor" dedi.

Türkiye'nin 2021'i dengeli ve güçlü büyüme ile kapattığını kaydeden Bakan Nebati "Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır. Yatırımlarınızı Türkiye Cumhuriyeti'ne çok rahat şekilde yapabilirsiniz. Bu anlayışla 2021'i büyük bir başarıyla kapattık, yüksek emtia fiyatları, lojistikteki problemler, Karadeniz'deki gerginliklere rağmen Türkiye'de ticaret tahminlerin ötesinde büyük heyecanla devam ediyor. Çarklar dönüyor." dedi.

Yaz aylarından itibaren enflasyonda düşüş görüleceğini kaydeden Nebati "enflasyonu yıl sonu itibariyle belli seviyeye getirip 2023 Haziran seçimlerinde tek rakamlı olma hususundaki kararlılığımız devam ediyor. Gerekeni yapıyoruz. KDV ve gıdada indirim yaptık. Elektrikte indirim yaptık. Finansal istikrarla ilgili, gıda komitesiyle de baskıyı giderecek tedbirleri almaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. Nebati, yaz aylarından itibaren dünyadaki bu gerginliklerin devam etmeyeceğini ifade ederek, "Enflasyonda yaz aylarından itibaren düşüşü ve hızlı bir şekilde normalleşmeyi hep beraber görmüş olacağız." diye konuştu.

"Kur Korumalı Mevduat hesabı kuru istikrarlı çizgiye soktu"

Bakan Kur Korumalı Mevduat hesabının kuru istikrarlı ve öngörülebilir bir çizgiye soktuğunu ifade etti. Nebati, gerginlikler, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Amerikan Merkez Bankasının (Fed) kararlarına rağmen Türkiye'nin, 20 Aralık itibarıyla attığı adımlarla kurun yükselişinin üstesinden geldiğini ifade etti. Bakan Türkiye'de serbest piyasa rejimi ve kambiyo rejiminin garanti altında olduğunu dile getirdi.

Nebati, Rusya-Ukrayna savaşına değinerek, "Türkiye dengeli, özgüvenli ve bulunduğu konumun hakkını verecek bir liderlikle, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde önemli bir duruş sergiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Nebati, ayrıca uygun koşulları sağlayarak gayrimenkul sektörünü desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.