Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Demir cevherindeki düşüşün, en büyük alıcı konumundaki Çin’in politika değişikliğine gitmediği sürece devam etmesi bekleniyor.

Singapur Borsası’nda vadeli kontrat son yedi aydır düşüş kaydederek 2013'te işleme açıldığından beri en kötü performansı sergiledi. Fiyat bugün 83 dolar civarında işlem görüyor ve 2021 Mayıs ayındaki zirvesinin yaklaşık üçte birine gerilemiş bulunuyor.

Çin, son 2 yılda bir milyar tonu bulan çelik üretimiyle demirin en büyük alıcısı konumunda bulunuyor.

Çin’in çelik endüstrisi, yaz ayından beri kriz sinyali verirken önemli çelik fabrikaları 2018’den beri ilk defa zarar etti.

Kongre umutları boşa çıkardı

Çin’deki inşaat aktivitelerinin zirve yaptığı sonbahar döneminde durumun iyileşeceği yönündeki umutlar, Çin Komünist Partisi kongresinin ardından boşa çıktı. Beş yılda bir gerçekleşen kongre, Çin gayrimenkul sektörü için geniş çaplı bir destek sağlamada başarısız olurken, alışveriş merkezlerinden fabrikalara kadar operasyonları aksamaya uğratan ve emtialara olan talebi azaltan 'Sıfır Kovid' politikasından da bir çıkış yolu belirleyemedi.

Avustralyalı MineLife şirketinin kurucusu olan Gavin Wendt, “Çin ekonomisini güçlendirme amacı taşıyan tedbirler ve Kovid kapanmalarının biteceği zaman hakkında netlik olmadığı için düşüşün devam etmesi muhtemel.” dedi.

Yavaşlayan küresel büyüme, çelik fabrikalarına ihracat için çok az fırsat veriyor. Çin'de devlet tarafından çelik üretimine karbon salınımını sınırlandırma amacıyla konan kotalar nedeniyle frenlenen üretim, önümüzdeki aylarda demire olan talep hakkında umutsuz olunduğuna işaret ediyor.

UBS AG, yetkililerin 2022 yılında üretimi düşürme hedeflerini gerçekleştirmesi koşuluyla, bu çeyrekte Çin’in günlük çelik üretiminin Eylül ayına kıyasla yüzde 5 düşeceğini tahmin ediyor.

Citigroup ve Goldman Sachs ise, Çin’in politikalarında büyük bir değişiklik olmadığı sürece, fiyatların 3 ay içinde ton başına 70 dolara kadar zayıflamaya devam edeceğini öngörüyor.

İlk 100 üreticinin geçtiğimiz ayı yüzde 28 kayıpla kapatmasının ardından, devletin ekonomiyi destekleme amacıyla altyapı harcamasını arttırması ile zararların bir kısmı karşılanmış durumda. Fakat buna rağmen, çelik sektörü de Çin’deki diğer sektörlerle birlikte çamura saplanmış durumda.

Emlak sektöründeki gidişat demir için önemli

Araştırma şirketi Gavekal Dragonomics’e göre, Çin hükümetinin şişirilmiş olduğunu düşündüğü fiyatları düşürme amacıyla adım atmasının ardından, keskin bir düşüşe geçen emlak piyasası, ülkenin toplam çelik tüketiminin yüzde 39’luk kısmını karşılıyor.

İnşaatta kullanılan bakır ve alüminyum gibi diğer metallerde de düşüş yaşanırken, bu metallere olan talep, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş sebebiyle demire olan talep kadar azalmadı. Bu nedenle, bu metallerde demir cevheri kadar keskin bir düşüş yaşanmadı.

Birçok kişi Çin Develt Başkanı Şi Jinping’in imza politikasının birkaç ay içinde geri alınabileceğine şüpheyle bakarken, sosyal medyada Çin’in Sıfır Kovid politikasında değişiklik yapacağı hakkındaki söylentilerin, fiyatların az miktarda yükselmesine neden olması, demir piyasasının Pekin’den gelecek olan haberlere bağlı olduğunu gösteriyor.