Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın bir dönem dominant finans kuruluşu olan Deutsche Bank AG, yıllar süren başarısız geriye dönüş çabalarının ardından havlu atarak, Commerzbank AG ile hükümet destekli birleşme görüşmelerine başlama konusunda anlaşmaya vardı.

Deutsche Bank'ın liderleri, Küresel piyasalarda sözü geçen iki sorunlu bankayı birleştirerek sağlam bir ALman bankası meydana getirme konusunda yetkililerin isteklerine uyarak sıkıntılarını geride bırakacaklar, ancak anlaşmaya varırlarsa, önlerinde yoğun işten çıkarma, siyasi türbülans, zayıflayan Avrupa ekonomisi, ABD'nin soruşturmaları ve bunun sonucu Başkan Donald Trump ile uğraşma ve devasa entegrasyon ve elbette kuşkulu müşteriler ve yatırımcılar olacak.

Deutsche Bank CEO'su Christian Sewin, çalışanlara gönderdiği mektupta, "Almanya ve Avrupa'da bankacılık sektöründeki konsolidasyonun bizim için önemli bir başlık olduğunu sürekli vurguladım," dedi ve "Bunun şekillenmesinde nasıl bir rol oynamak istediğimizi değerlendirmek zorundayız" şeklinde görüş bildirdi.

Söz konusu bankalar, Pazar günkü açıklamalarında, müzakerelerin derinleştirilmesine yönelik adımı doğruladı ve böylelikle aylardır süren Maliye Bakanlığı ile spekülasyonları ve sahne arkası görüşmelerini sonlandırdı. Yüksek faiz beklentilerinin azalmasına neden olan ekonomik yavaşlama da durumun aciliyetini artırdı.

149 yıllık iki kuruluşun birleşmesi, 1.81 trilyon euroluk (2.05 trilyon dolar) varlıkları ile Avrupa'nın dördüncü en büyük bankasını oluşturacak. Bankaların müşterek piyasa değeri yaklaşık 25 milyar euro olacak ve bu değer, hisse senetlerinin uzun süredir düşmesinden dolayı göreceli olarak küçük bir meblağı işaret ediyor. Her iki banka da, ulaştıkları zirveden bu yana değerlerinin yaklaşık yüzde 90'ını yitirdi.

Deutsche Bank'ın danışma kurulunda çalışan kesiminin temsilcisi olarak oturan Jan Duscheck, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, işçi sendikasının bu birleşmeye, onbinlerce kişisinin işsiz kalacağı riskinden dolayı karşı çıktığını söyledi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre ise, birleşmeden dolayı 30,000 çalışanın durumu risk altında.

Kaynaklar, söz konusu bankaların, hükümetin gerekli istihdam ve maliyet kısıntılarına tahammül göstermeyeceğini işaret etmesinin ardından resmi görüşmelere başlama konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtti. Görüşmeler konusunda bilgiye sahip bir kaynak, Deutsche Bank gelecek ayın müzakelerle geçirilmesini beklediğini belirtti.