Bloomberg HT Haberler Deutsche Bank ekonomistinden TCMB beklentisi
HABERLER

Deutsche Bank ekonomistinden TCMB beklentisi

  • Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay Bloomberg HT'nin sorularını yanıtladı.

  • Onay bu hafta TCMB'den 200 baz puan faiz indirimi beklediklerini ancak 250–300 baz puanlık faiz indirimini de göz ardı etmediklerini belirtti. 

Giriş: 09 Eylül 2025, Salı 17:25
Güncelleme: 09 Eylül 2025, Salı 18:54

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay Bloomberg HT'de Sevcan Ersözlü'nün sorularını yanıtladı.

Yeni Orta Vadeli Program'ı (OVP) değerlendiren Onay OVP'de öncekine kıyasla daha düşük büyüme patikası, enflasyonda da düşüş öngörüldüğünü belirterek "2025 için yüzde 3,3, gelecek yıl yüzde 3,8'lik büyüme rakamları bizim tahminlerimizle de yakın. Program aslında enflasyonda da düşüş öngörüyor. 2025 sonu için yüzde 28,5'lik hedefin MB'nin tahmin bandının üst dilimi olan yüzde 29'un ve bizim 29,5'lik tahminimizin sınırlı altında kaldığını söyleyebiliriz." dedi.

"2026 ve sonrası için enflasyon tahminleri bir miktar iyimser"

OVP programının enflasyon hedefleriyle kıyaslanınca iyimser bir görüntü çizdiğini kaydeden Onay "Ekonomide gaza basılmayacağını, diğer yandan ekonomiyi ani bir şekilde durdurmamak adına da hızlı bir fren yapılmayacağını öne çıkaran bir senaryo çiziyor. Özellikle 2026 ve sonrası için enflasyon tahminlerini bir miktar iyimser bulduğumuzu söyleyebiliriz" dedi.

"250 - 300 baz puan indirim ihtimalini de dışlamıyoruz"

Bu hafta TCMB'den 200 baz puanlık faiz indirimi beklediğini belirten Onay yıl sonu politika faizi beklentisinin yüzde 37 olduğunu dile getirdi.

Onay "Eylül ayı ile birlikte beklentilerden güçlü gelen büyüme ve enflasyon verileri ve tabi iç gündemde yaşanan gelişmeler nedeniyle Merkez Bankası'nın temkinli kalarak 200 baz puan indirimle yola devam edeceğini düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı. 250 - 300 baz puan indirim ihtimalini de dışlamadıklarını kaydeden Onay "TCMB Başkanı Karahan'ın geçen haftaki konuşmasında enflasyon konusundaki düşünceleri bu beklentiyi güçlendirdi. Reel faizin hala yüksek seviyelerini de dikkate alırsak MB'nin bir alanı var" dedi.