Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası yılın ilk toplantısında beklentiye paralel olarak 75 baz puanlık faiz indirimi yaptı. Banka böylece 5 toplantı üst üste faiz indirimlerine devam etti, geçen yıldan bu yana politika faizi toplam 1275 baz puan düşüşle % 24'ten % 11.25'e çekildi.

Uzmanlar Merkez'in faiz indiriminin nedenlerini ve sonrasına dair beklentilerini Bloomberg HT'ye anlattı.

"İNDİRİMİN NEDENİ ENFLASYON BEKLENTİSİNDE DÜZELME"

Deutsche Bank Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başekonomisti Kubilay Öztürk indirimin arkasındaki ana etkenin Merkez'in enflasyon beklentilerindeki düzelme olduğunu belirtti.

Öztürk "100 baz puanlık indirim bekliyorduk, çok aşırıya kaçmayacak şekilde indirimler devam etti. metinde değişiklik yok, öncekiyle bire bir aynı. Orta Doğu'daki olaylar, ABD - Çin'le ilgili örtülü güncelleme olmuş ama politika duruşuna etkisi yok." dedi.

"275 BAZ PUANLIK ALAN VAR"

MB'den ileriye dönük olarak faiz indirimlerinin süreceğine dair bir sinyal görmediklerini belirten Öztürk "belki bir iki ay daha yavaş adımlar olabilir ama yıl sonuna kadar ek 275 baz puanlık alan var, bu da faizi % 8.5 civarına çekecek gibi görünüyor. Riskler aşağı yönlü daha fazla indirim görebiliriz" yorumunu yaptı.   

"İNDİRİM MİKTARI BU KEZ SINIRLI"

İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin bu kez indirim miktarının sınırlı olduğuna dikkat çekti. Sezgin "Merkez Bankası bir önceki para politikası metninde durma sinyalini kuvvetlice vermişti. İndirim miktarının bu toplantıda yavaşlaması da o verilen mesajla uyumlu denebilir." ifadesini kullandı.

Medley Global Advisors Kıdemli Analisti Nigel Rendell ise küresel ortamın ve para politikalarının destekleyici olduğunu, Merkez'in bugünkü kararının şaşırtıcı olmadığını belirterek "ama bundan sonra indirimler ne kadar hızlı olacak asıl önemli olan bu." diye konuştu. Uzman gelecek 1 - 2 ay faiz indirimi için kısıtlı alan olduğunu savundu.