Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Deutsche Bank AG, koronavirüs pandemisinden kaynaklı artan kayıplara karşı hazırlanan Avrupalı bankaların arasına katıldı. Banka beklenenden iyi gelen ilk çeyrek performansının ardından kötü krediler için 500 milyon euro (542 milyon dolar) karşılık ayırdı.

Almanya'nın en büyük bankasının geliri ve net karı yılın ilk üç ayında analist beklentilerini aştı. Pazar günü yapılan açıklamaya göre bankanın ayırdığı kredi karşılıkları sert bir artış göstererek büyük bir ihtimalle altı yılın zirvesine çıktı. Ayrıca bankanın sermaye tamponları için minimum hedefi de virüsün yayılmasıyla beraber bir yana bırakıldı.

Bankanın CEO'su Christian Sewing, Deutsche Bank'ın riski azaltması ve yeniden Almanya'nın ihracatını finanse etmeye odaklanmasının ardından krize uzun bir zamandır olduğundan daha güçlü bir şekilde girdiğini söyledi. Buna karşın bankanın birçok müşterisinin geniş çaplı kapanmalardan ve küresel tedarik zincirindeki bozulmalardan sert etkilenmesi, bankanın bir sert krizi daha atlatabileceğine ilişkin eski korkuları canlandırıyor.

Deutsche Bank "Bu sıra dışı ekonomik ortam daha yüksek bir kredi temerrüdü seviyesiyle karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor." dedi. Açıklamada regülatörlerin sağladığı sermaye tamponlarındaki ek alandan yararlandıkları, dolayısıyla bankanın minimum yüzde 12.5 olan önceki çekirdek sermaye yeterlilik oranı hedefinin hafifçe ve geçici olarak altına gerileyebileceği belirtildi.

Mevcut kredi taahhütlerinde Mart ayında görülen sert çekilmeler düşük sermaye tamponuna katkıda bulunurken, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre çekilmeler o zamandan bu yana yavaşladı. Ayrıca banka, kaynağa göre, bazı kaldıraçlı kredilerilerin bilanço değerini düşürdü. Ancak bunların etkileri hedge nedeniyle sınırlı kaldı.  

Credit Suisse Group AG de geçen hafta kaldıraçlı kredi portföyünden 293 milyon doları bilanço dışı yaptığını açıklamıştı.