'Dijital cüzdanlar finansal erişimi artırıyor'
Aköde Genel Müdürü Sitare Sezgin, mobil ve dijital cüzdanların finansal kapsayıcılığı artırdığını belirterek, Akbank olarak genç kitlenin, temel finansal ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandıklarını ve bir 'mobil para cüzdan' olan Tosla'yı hayata geçirdiklerini söyledi.
Mobil ve dijital cüzdanlarla yapılan ödemelerin hızla büyüdüğü ve artık geleneksel cüzdanların yerini aldığını belirten Akbank'ın iştiraki Aköde Genel Müdürü Sitare Sezgin, son verilere göre Çin pazarında mobil ödemelerin tüm ödemeler içindeki payının yüzde 80’i geçtiğini söyledi. Bloomberg HT Finansal Teknoloji programına katılan Sezgin, dünya mobil cüzdan harcamalarının 2018 yılında 4.3 trilyon dolar olduğunu, 2022’ye kadar bu rakamın 14 trilyon dolara çıkacağının tahmin edildiğini kaydetti. Akbank olarak genç kitlenin, temel finansal ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandıklarını ve bir 'mobil para cüzdan' olan Tosla’yı hayata geçirdiklerini belirten Sezgin, "Gençler bankacılık dinamikleri ile değil, dijital dünyanın dinamikleriyle geliştirilmiş bankacılık ürünlerine ihtiyaç duyuyorlar. Ne tür hizmet olursa olsun hep çok hızlı, kolay, basit ve kusursuz bir deneyim istiyorlar aynı cep telefonlarında olan onlarca uygulamada olduğu gibi. Akbank olarak biz buradan yola çıkarak, genç kitlenin, temel finansal ihtiyaçlarını karşılamaya odaklandık. Günlük hayatımızda para ile ilişkimize baktığımızda en çok yaptığımız şeyler para transferleri ve ödemeler. Tosla da işte tam olarak bunu gençlerin istediği şekilde yapıyor" diye konuştu.
'1 DAKİKADAN KISA SÜREDE KULLANICI OLABALİYORLAR'
Tosla uygulamasının, banka müşterisi olsun olmasın herkesin uygulama mağazalarından indirerek, cep telefonu ve eposta bilgileri ile hemen 1 dakikadan çok kısa bir sürede kullanıcısı olabilecekleri bir platform olduğunu kaydeden Sezgin; "Diğer Toslalı arkadaşlarınızı 7/24 ve ücretsiz para yollayabilir, para isteyebilirsiniz. Tosla içindeki sanal marketimizde oyun pini ve joker alabilirsiniz. Anlaşmalı firmalarla uygulama içinden QR kod ile ödeme yapabilirsiniz.Temassız ve çipli Tosla Kartınızı Türkiye ve dünyanın her yerindeki e-ticaret veya mağaza alışverişlerinizde kullanabilirsiniz. Tosla hesabınıza Akbank ATM’leri, herhangi Banka hesabı veya kartı ile her an para yatırabilir ve her yerden çekebilirsiniz" diye konuştu.
'15-24 YAŞ ARASINDA BANKA HESAP SAHİPLİĞİ YÜZDE 23'
Tosla’yı gençlerin temel finansal ihtiyaçlarını hızlı ve kolay biçimde gerçekleştirmelerini sağlamak için oluşturduklarının altını çizen Sezgin, Dünya Bankası araştırmasında da gördüğümüz üzere, ülkemizde 15 yaş üstü nüfusun yüzde 31'inin herhangi bir finansal kurumda hesabı olmadığını, oysa gelişmiş ülkelerde bu rakamın yüzde 4-5'lerde olduğunu vurguladı. Bankalararası Kart Merkezi'nin yaptığı bir araştırmaya göre de Türkiye'de gençlerin yüzde 80'inin finansman anlamında planlama yapmadığını hatırlattığımız Sezgin, "Konuyla ilgili BKM’nin araştırmasını biz de inceledik. Araştırma 15-24 yaş arası gençleri temsil ediyor, yani neredeyse 13 milyon gençten bahsediyoruz. Bu yaş grubunda banka hesap sahipliği yüzde 23, yani bu şu demek Türkiye’de her 4 gençten 3’ünün herhangi bir bankada hesabı yok. Yaş gruplarına göre baktığımızda oranlar bir hayli değişiyor tabii. 20-24 yaş grubunda yüzde 39 olan oran, 15-19 yaş grubunda sadece yüzde 13. Bu da gidebileceğimiz ne kadar yol olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Gençlerin yüzde 92'sinin alışverişlerinde nakit kullandığını, sadece 5’lik bir bölümün banka kartı kullanıcısı olduğunu kaydeden Sezgin, "Gençlerimizin harcamalarında bu kadar yoğun şekilde nakit kullanması nakitsiz ve dijitalleşen toplum trendiyle hiç de bağdaşmayan bir gerçeklik. Kredi kartı sahipliği ise yüzde 13 seviyesinde. Her 10 gençten biri kendisine ait, yüzde 12 ise ailesine ait bir kredi kartı ile harcama yapıyor. Çok hızlı bir şekilde cep telefonları ile Tosla hesabı açan gençler artık anne-babalarına ait kartları kullanmak zorunda değil, kendi kartlarına sahip olabiliyorlar, cep telefonlarını kullanarak dijital olarak ödeme yapabiliyorlar. Bankacılık sisteminde olmayan gençleri sisteme almış oluyoruz. Yine araştırmalarda gördüğümüz üzere, gençler gelir-gider dengelerini korumakta zorlanıyorlar. Giderler gelirlerini aştığında ilk başvurdukları kişiler ise arkadaşları. Tosla ile banka kullanımı olmayan bu kesim kolay ve eğlenceli bir şekilde para gönderebiliyor, arkadaşlarından para isteyebiliyor. Tosla’da gençler diledikleri kadar para yüklüyor, diledikleri zaman paralarını çekebiliyorlar. Parası tamamen kendi kontrolünde, kendi yönetiminde. Yani Tosla ile gençler finansal anlamda hem özgürleşiyor hem de kendi hesaplarını kendileri yöneterek bu konuda da bilinç kazanmaya başlıyor" dedi.