Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg HT’de yayınlanan Dijital Strateji programının bu haftaki bölümünde dijital dönüşümün iş dönüşümleri üzerindeki etkisi konuşuldu.

Programda Çokyaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tamay dijital dönüşüm yolculuğuna nasıl başladıklarından bahsederken, Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy ise Çokyaşar Holding’e sağladıkları destek hakkında bilgi verdi.

“Kurumsal yönetime inanan bir firma olduğumuz için dijital dönüşüme gerek duyduk”

İş dünyasında rekabet avantajı etmek için dijital dönüşüm farkındalığının önemini vurgulayan Çokyaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tamay:

“Belirli bir zaman aralığından sonra ihracat yurt dışı yeni pazarlardan dolayı küreselleşme adına çalışmalar yapmak için çabaladık. 3 firmamız da ilk 500’de olduğundan dolayı Türkiye’de de bu alanda önemli bir yere sahibiz. Elbette bütün bunları yaparken stratejik bir planla yola çıkıyorsunuz ve bu 3 ila 5 yıllık bir süreci kapsıyor. Bu planı yaparken biz “Dünya, Türkiye ve sektörümüz nereye gidecek?” çerçevesinde değerlendirme yaptığımızda, dijital dönüşümün bizim için olmazsa olmazlarımızdan biri olduğunu ve en önemli konumuz olduğunu gördük. Çünkü biz kurumsal yönetime ve sürdürülebilir büyüme prensiplerine inanan bir firmayız. Eğer bu unsurları gerçekleştirmek istiyorsak dünyadaki çalışmalardan kopmamanız ve doğrusunu yapmamız gerekiyor. Çünkü iş yapma şekillerinin tamamı değişiyor. Endüstri 4.0 ve nesnelerin interneti gibi gelişmelerle her şey eskisinden farklı hale geliyor” dedi.

Çokyaşar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tamay, ERP’nin faydalarını ve dönüşüm süreçlerini ise şu sözlerle aktardı: “Firmamızda ERP’miz vardı ama doğru çalışan şekilde değildi. Dijital dönüşümü gerçekleştirmek için arka planda gerçekten iyi çalışan ERP olması gerekiyor. Bu olmadan ne nesnelerin internetine ne de Endüstri 4.0’a geçiş yapabilirsiniz. Çünkü verilerin doğru kaydedildiği stokları sağlıklı görebildiğiniz, giriş ve çıkışları doğru yapabildiğiniz, firmanın ekonomik durumunu, kâr ve zararını doğru takip edebileceğiniz sistem budur. Risklerimizi iyi takip edebilmemiz için üretim sistemlerini doğru bir hale getirmeliydik ki rekabetçiliğimiz ve büyümemiz devam edebilsin. Tüm bunlarla birlikte şirkette sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için bu unsurların hepsini üst üste getirdiğimiz zaman dijitalleşmemiz gerekiyordu. Stratejik plan dönemimizde üretmeye geçişi sağlamanın yanı sıra dijitalleşme konusunda diğer yapılması gereken nesnelerin interneti gibi çözümleri de iş süreçlerimizin içine dahil etmeye başladık ve bu alanlarda yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

“Dijital dönüşüm bir süreçtir”

Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy ise Çokyaşar Holding’in dijital dönüşüm serüveni hakkında şunları söyledi:

“Sürdürülebilirlik ve kârlılık için artık günümüzde dijitalleşme olmazsa olmaz kriterlerden birisi. Çokyaşar Holding de bu bakış açısı ve yol haritasıyla adım attı. Bugün akıllı teknolojilere yatırım yapan şirketler hem üretimdeki verimlilikleri hem de süreçlerdeki karlılık açısında rakiplerine göre çok daha farklı bir noktaya geliyor. Dolayısıyla dijital dönüşüm sadece bir ürünün alınıp basitçe kullanılmasından ibaret değil. Burada uzun bir yolculuktan, süreçlerin yeniden tasarlanmasından ve bu teknolojileri bu şekilde uygulamaktan bahsediyoruz. Bu yolculukta doğru iş ortağının seçilmesi en önemli konulardan başında geliyor. Örneğin iş ortağınızın global iş yapış perspektifine sahip olması gerekmesinin yanı sıra endüstrinizde bu deneyim ve tecrübeyi hem lokal hem de global anlamda sahip olması gerekiyor. Bu sadece bir kerelik yatırımın yapılmasıyla sonlanan bir nokta değil. İş ortağının da sürekli olarak teknolojik anlamda kendisine geliştirmesi gerekiyor ki müşterisine hizmet verebilsin.”

Detaysoft’un dijital dönüşüm projelerdeki güçlü taraflarını belirten Alkin Aksoy : “Detaysoft olaraktan sektörün ilk AR-GE merkeziyiz. İnovasyon ve teknolojiye sürekli yatırım yapıyoruz. Müşterimizden bir adım önde olup onları bu noktada hizmet vermeye özen gösteriyoruz. SAP’nin 100 farklı ülkeden iş ortaklarının üye olduğu bir topluluk olan United Vars’ın Türkiye’deki tek üyesiyiz ve aynı zamanda yönetim kurulundayız. Bu sayede müşterilerimize hem Türkiye’de olmayan inovasyonları yurt dışından getirebiliyoruz hem de yatırım yapılan ilgili ülkedeki işbirliğimiz sayesinde ilgili ülkede hizmet verebiliyoruz” dedi.

“Türkiye’de firmalar dijital farkındalık konusunda zayıf”

Teknolojiye yatırım yaparken söylemek ve harekete geçmenin birbirinden farklı şeyler olduğunu belirten Fatih Tamay, Türkiye’nin dijital dönüşümüne dair, “Farkındalık konusunda Türkiye’deki firmalar bence zayıf ve firmaların gelişmesi gereken en önemli konu bu. Endüstri 4.0’daki teknolojiyi alıp, o teknolojiyi doğru kullanabilirsek sadece teknoloji satın almanın yanı sıra, doğru ürünü satın almak ve hayata koymak gerekiyor. Bu yüzden yapay zeka kullanmaya, nesnelerin internetine geçmeye, üretim planlamasına, veri analitiğine ve tamamen dijitalleşmeye ihtiyacımız var. “ diyerek firmaların bütçe yönetimine dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mali işlerde özellikle hepimiz için önemli olan konuların başında maliyetlerin doğru belirlenmesi geliyor. Biz maliyetlerimize güvenemiyoruz, güvenilir bir yapı kurmaya çalışıyoruz. Bunun için doğru üretim planı oluşturmak ya da esnek olmak gerekiyor. Büyüyebilmemiz için rakamlarınıza güvenemezseniz ne çevik ne de esnek olabilirsiniz. r Mesela şu an uygulamasını yaptığımız şeylerin arasında hazine ve risk yönetimi paketi ve Türkiye’de firmaların çoğunda olmayan bütçe yönetimi var. Türkiye’de herkes benim bütçem var dese de bahsettikleri nokta satış bütçesi. Bu yüzden hem satışı hem de masrafı içine koyabileceğimiz bir uygulama gerekli. Stratejik planın doğru takip edebilmek için birbiriyle konuşabilen paketlerin çalıştığı bir alan olması ve bireyselden kurumsala geçilmesi gerekiyor. Biz bunun tamamını bu dönüşümle birlikte hayatımıza geçiriyoruz. MEST dediğimiz üretimde bütün sistemlerin ve robotların birbiriyle konuşabildiği, eşzamanlı harekete geçebildiği bir sisteme geçiyoruz.”

”Dijital dönüşüm firmaların DNA'sında olmalı”

Alkin Aksoy sözlerini Çokyaşar Holding’de uyguladıkları proje hakkındaki şu düşüncelerini paylaşarak sonlandırdı:

“Teknolojik anlamdaki sektörün ve endüstrinin en iyi uygulamalarına sahip SAP projesilerini hayata geçiriyoruz. Bu projeler arasında Çokyaşar Holding’i de görmekten çok mutluyuz. Çokyaşar Holding’in üst yönetimi projenin her aşamasında destekleyici oldu ve gidişatı yakından takip ediyor. Zaten aksi taktirde bu projelerde başarı kazanmak çok zor. Sapphire projesi kapsamında biz de yol haritası olarak kurumsal kaynak planlaması kısmını ele alıyoruz. Bu çerçevede insan kaynakları, maliyet, finans, muhasebe, üretim, satış, kalite yönetimi sahadaki verileri topladığımız ileri planlamanın da kapsamlı olduğu yaklaşımı Çokyaşar Holding’te uyguluyoruz. Dijital dönüşümün sadece bir ürün alarak değil, şirketlerin kendi DNA’larında bulundurması gereken bir dönüşüm olduğun düşünüyoruz.”