Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dijitalleşme ve Z kuşağının gelecek iş hayatındaki yeri

Dijitalleşme ve Z kuşağının gelecek iş hayatındaki yeri

Bloomberg HT'de İşin Geleceği programına konuk olan Gittigidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel ve Userspots Kurucusu Mustafa Dalcı, pandemi dönemiyle birlikte değişen iş koşullarını ve çalışma hayatına katılan Z kuşağının fark yaratan yetkinliklerini değerlendirdi

Giriş: 02 Eylül 2020, Çarşamba 17:42
Güncelleme: 02 Eylül 2020, Çarşamba 17:42

Userspots Kurucusu Mustafa Dalcı, işin geleceğinde yetenek yönetiminin öneminin giderek artığını belirterek, yeteneğin artık kolay erişilebilir bir noktada olmadığını ve sadece yerelde değil, globalde de büyük yetenek açığının olduğunu ifade etti. Yetenekli bir çalışanı uzun süre aynı şirkette tutabilmenin artık zor olduğunu kaydeden Dalcı, “Çalışanlar 12-18 ay içerisinde başka şirketlere gidebiliyor. Bu sebeple şirketler çalışanlarının beklenti ve isteklerine doğru cevap vermesi gerekiyor.” Dedi.

Bundan önceki yıllarda, birçok şirketin çalışanı işe almasından terfi ettirmesine kadar olan süreçte plansız hareket ettiklerini vurgulayan Dalcı’ya göre, artık yeni nesil çalışanları şirket bünyesinde uzun süre tutabilmek oldukça zorlaştı. Bu sebeple, şirketler adeta bir müşteri memnuniyeti politikası izlermişçesine çalışanını memnun edecek etkili bir kariyer planlaması oluşturması gerekiyor.

Teknoloji ve dijitalleşmenin işin geleceğini nasıl şekillendirdiğine değinen Mustafa Dalcı, pandemi öncesi uzaktan çalışma sisteminin şirketler için bir yenilikten ibaret olduğunu, fakat salgınla birlikte uzaktan çalışma yöntemiyle tüm iş yapış şekillerimizin dijitalleşmenin etkisiyle değiştiğini söyledi. Harvard Üniversitesi’nin yapmış olduğu araştırmayı örnek gösteren Dalcı, pandemi döneminde uzaktan çalışma yöntemiyle ortalama 48 dakika daha fazla çalıştığımızı ve gün içinde daha fazla sayıda online toplantı gerçekleştirdiğimizi açıkladı.

Yapay zekanın iş yapış şekillerimizi olumlu etkileyeceğinin altını çizen Dalcı, artık online gerçekleştirdiğimiz toplantıların kayıtlarını alabildiğimizi ve toplantıda konuşulan konuların metne dönüştürülebilmesiyle çalışanların işinin kolaylaşacağını aktardı.

“Z kuşağıyla bilgiye sahip olma ve kaybetme korkusu kalmadı”

Peki, işin geleceğine Z kuşağının adaptasyonu ve motivasyonu nasıl olacak?

Z kuşağının bir önceki nesillere göre bilgiye erişimde sorun yaşamadığını, dolayısıyla bilgiye sahip olma ve kaybetme korkusu kalmadığını belirten Dalcı’ya göre, bilginin kendisini ezberlemekten çok doğru verinin nereden alınması gerektiğinin önemli olduğu bir dönemde, Z kuşağıyla çalışacakların bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. Ayrıca, Z kuşağının, X ve Y kuşaklarından farklı olarak çalıştığı firmanın hedeflerinden daha çok dünya genelinde süregelen sosyal sorumluluk konularına da kayıtsız kalmadığı gözlemleniyor.

Gittigidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel’e göre ise, pandemi dönemiyle birlikte iş yapış şekillerinde köklü bir değişim yaşandı ve artık çalışanların işlerini nereden yaptığının bir önemi kalmadı. Yeni nesil çalışma şekilleriyle daha esnek ve çevik çalışma yapılarının olacağını belirten Yüksel, mobilitenin eskisi kadar önemli olmadığı bir döneme girdiğimizi söyledi. Alanında yetkin çalışanların, farklı şehir, hatta farklı ülkelerden projeler yürütebildiğini aktaran Yüksel, dijitalleşmenin iş yapış şekilleriyle birlikte şirketlerin karar alma mekanizmalarını da değiştirdiğini ifade etti.

Teknoloji ve dijitalleşmeye doğan Z kuşağının iş hayatına katılmasıyla birlikte eski çalışma şekillerine devam edemeyeceğimizi düşündüğünü belirten Yüksel, yeni nesil iş yapış şekillerinde kararların tüm şirket çalışanları tarafından alınmaya başlandığını söyledi.