Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dijitalleşmenin şirketler arası rekabete ve karlılığa etkisi neler?

Dijitalleşmenin şirketler arası rekabete ve karlılığa etkisi neler?

Bloomberg HT'ye konuk olan PwC Türkiye Dijital Hizmetler Lideri Oktay Aktolun ve Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Sertaç Doğanay, dijitalleşmenin şirketlere neler kazandırdığını ve önümüzdeki yıllarda bu sürecin meslek gruplarını nasıl etkileyeceğini değerlendirdi

Giriş: 26 Ağustos 2020, Çarşamba 16:16
Güncelleme: 26 Ağustos 2020, Çarşamba 17:03

PwC Türkiye Dijital Hizmetler Lideri Oktay Aktolun, dijital dönüşümün şirketler için neden önemli olduğu konusunda yapmış olduğu değerlendirmesinde, Türkiye’de yaklaşık 2 yıldır şirketlerde dijital dönüşüm çabaları yönünde ilerlemeler olduğunu aktardı. Dijital yetkinlikleri çok yüksek farklı bir neslin geldiğini belirten Aktolun, üst düzey çalışanların söz konusu nesile adapte olabilmesi için dönüşümün organizasyonun en üst seviyesinden başlaması gerektiğini söyledi. Bu süreçte, dönüşüme dahil olacak şirketlerin rakiplerine fark atabilmesi için yeni teknolojileri kullanarak birden fazla işi aynı anda yapması gerekeceğinin altını çizen Aktolun’a göre, dijitalleşme yeni bir kültür ve şirketlerin dijital dönüşümü belirli bir tarihte başlayıp son bulacak bir projeymiş gibi görmemesi gerekiyor.

"Dijital dönüşümü iyi uygulayan şirketlerin karlılıklarında yüzde 17’lik bir artış olduğunu görüyoruz"

Oktay Aktolun, araştırmalara göre dijital dönüşümü tam anlamıyla gerçekleştirebilmiş dünya genelindeki şirket sayısının yüzde 5 civarında olduğunu, fakat bu dönüşüme kendi içinde başlamış şirket sayısının yüzde 80’ler civarında olduğunu söyledi. Atolün, Türkiye’de ise resmi olmayan rakamlara göre bu oranın yüzde 20 civarında olduğunu öngörüyor. “Dijital dönüşümü iyi uygulayan şirketlerin karlılıklarında yüzde 17’lik bir artış olduğunu görüyoruz.” diyen AK Tolun’a göre, bu şirketler dijital ortamda daha fazla müşteriye ulaşabiliyor ve müşteri taleplerini daha hızlı analiz ederek ürün ve servislerinde iyileştirmeye gidebiliyor.

Kadir Has Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Sertaç Doğanay’a göre ise, pandemi insanlara dijitalleşme açısından, bundan önce hiç deneyimlemediği bir dönemin başlamasına kaynaklık etti. Uzaktan bağlantı sağlayan programlar aracılığıyla Mart ayından bu yana sosyal medya kanallarında yüz milyarları bulan canlı yayın bağlantılarının gerçekleştiğini aktaran Doğanay, dijitalleşmeyle yurt içi ve yurt dışındaki insanlara çok kısa sürede ve maliyetsiz olarak ulaşıldığını söyledi. Pandemi öncesi benzeri bir etkinliğe ancak 300 civarı katılımcıyla ulaşabildiklerini belirten Doğanay’a göre, bu yeni nesil yayıncılık, ileride yeni nesil üniversitelerin, spor kulüplerinin ve mağazaların açılmasına olanak sağlayacak.

"Dijital teknoloji herkes tarafından erişilir ve kullanılabilir değil"

Kullandığımız yeni nesil teknolojinin dezavantajlarına da değinen Doğanay, dünya genelinde dijital teknolojinin herkes tarafından erişilir ve kullanılabilir olmadığını, bu sebeple şirketlerin dijitalleşme sürecinde çalışanlara kaynak sağlaması ve eğitmesi gerektiğini söyledi. Dijitalleşme sürecinin liderler için de zorlu tarafları olduğunu düşünen Doğanay’a göre, bir liderin çalışanlarını yüz yüze çalışma modeliyle bir araya getirmesiyle, uzaktan çalışma sisteminde koordine edebilmesi aynı değil. Bundan ötürü, liderler ve çalışanlar arasında daha fazla iletişimin ve etkileşimin olması gerekiyor.

Dijitalleşme ve yapay zekanın iş yapış şekillerine ve meslek tiplerine nasıl yansıyacağı ise merak edilen bir başka konu. Dijitalleşme ve yapay zekanın önümüzdeki beş yıl içinde hayatımızın tam ortasında olacağını söyleyen Doğanay, önümüzdeki yıllarda bu tür teknolojilerin bazı meslek gruplarını sonlandırırken, başka meslek gruplarında yeni istihdamlar yaratacağını düşünüyor.