Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, önemli piyasa paraları karşısında yaklaşık on yıldan beri görülen en uzun düşüş serisini kaydetmeye yöneldi. Bundan sonrasında seyir büyük ölçüde Fed'e bağlı olabilir.

Tüm dünyada karantina önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte dolar koronavirüs krizi yatırımcıları agresif bir şekilde güvenli varlık alımına yöneltmeden önceki seviyelere döndü. Şimdiyse yatırımcılar doların pandemi sonrası seyrini belirmeye çalışıyorlar.

Doların düşüşünü sürdürmesi için Fed'in, faizlerin sıfırın altına çekilmesi ya da getiri eğrisi kontrolü gibi şeklinde daha fazla politika genişlemesine gitmesi gerekiyor. ABD tahvillerinin reel faizi üzerinde baskı oluşturarak doları aşağı çekebilecek bu tarz adımların atılması pek mümkün görünmüyor.

Ancak Fed geride durursa getiri eğrisinde kısa vadeli tahvillerin reel faizleri cazip olabilir. Bu durumda dolar bir kez daha destek bulur.

Her iki ihtimal için de traderlar, doların yönüne ilişkin sinyaller için merkez bankası politikaları ve ABD verileri gibi geleneksel göstergeleri dikkatle inceliyorlar. ABD verileri beklentileri aştığında seçici alıcılık şimdiden görülmeye başlandı.

Covid-19 krizinin korelasyon analizi ve değerleme modellerini bozmasının ardından traderların ekonomik verileri değerlendirme şekli özüne dönüyor. Artık güçlü gelen ekonomik verileri güçlü saygın için destekleyici olarak görmeye başladılar.