Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar, Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerinin hayalkırıklığı yaratmasının ardından dikkatlerin Fed'in bu ay gerçekleştireceği toplantısında faiz indirimi kararı alıp almayacağına çevrilmesi ile birlikte iki haftanın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Çin'in Cuma günü zorunlu karşılık oranını düşürmesinin ardından gelen alımların devam ederek Asya risk varlıklarını desteklemesi ile birlikte hafifçe yükseldi. Yen dolar karşısında, Apple ve Foxconn'un Çin'in iş kanununu ihlal ettiklerini teyit etmesinin ardından kısa süreliğine değer kazandı. Fed Başkanı Jerome Powell Cuma günü yaptığı konuşmada, merkez bankasının aralarında ticaret geriliminin de olduğu "önemli riskleri" izlemekte olduğunu söyledi.

Tokyo'da Money Partners baş analisti Yoshifumi Takechi, "Powell'ın yorumları faiz indirimi beklentilerini canlı tutarken, art arda faiz indirimi sinyali gelmedi. Bu nedenle fiyatları her iki yönde de takip etmek çok zor," dedi ve "Aşırı kötümserlik azaldı, ancak piyasalar tam olarak iyimser olamaz. Zira Avrupa Merkez Bankası, Fed ya da diğerlerinden işaret gelip gelmeyeceğini bekliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü kayıplarını dördüncü güne taşıyarak 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından fazla değişmedi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi geçen hafta yüzde 1.43 ile 3 yılın en düşüğünü gördükten sonra yüzde 1.56 seviyesinde tutundu.

Powell, Zürih'te yaptığı konuşmada, ABD ekonomisinin resesyona yöneldiği şeklinde algının aksine yorumlarda bulunurken, ilave faiz indirimleri için açık kapı bıraktı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararını 12 Eylül'de, Fed 18 Eylül'de ve Japonya Merkez Bankası 19 Eylül'de açıklayacak.

Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 kadar düştükten sonra toparlanarak yüzde 0.1 yukarıda 106.86 seviyesine geldi.