Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının pandeminin ekonomik etkilerini hafifletmek için strateji belirlenmesi konusunda anlaşamamalarının ardından ılımlı bir riskten kaçışın tetiklenmesiyle birlikte dolar önemli paralar karşısında yükselirken euro geriledi.

AB maliye bakanlarının 16 saati aşan acil durum telekonferansında, Avrupalı ekonomilerin toparlanması için atılması gereken adımlar konusunda uzlaşma sağlanamadı. Yeni bir görüşme gerçekleştirilmesi için Perşembe günü belirlendi; ancak ülkelerin kırmızı çizgilerinden geri adım atıp atmayacakları net olmaktan uzak.

Aynı zamanda OPEC+ ülkelerinin toplantısı da Perşembe günü Viyana saatiyle öğleden sonra gerçekleştirilecek. Bir araya gelen üreticiler arz kısıntısını tartışacak. Ayrıca büyük piyasaların birçok Cuma günü kapalı olacak.

Fransa'nın GSYİH'sinin ilk çeyrekte İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en sert daralmasını kaydetmesi arz ve talebin aynı anda çökmesinden kaynaklı şokun bölge ekonomisi üzerindeki etkisinin şiddetini gösteriyor. İngiltere ve New York eyaletinde can kayıplarının henüz zirveden uzak olması ise salgının kontrol alınmaktan uzak olduğunun işareti.

Saxo Bank CIO'su Steen Jacobsen, "Hem Euro/Dolar hem de euro/yen, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil alımlarıyla düzeni korumasına karşın, AB maliye bakanları toplantısından anlaşma çıkmamasından dolayı bugün baskı altında. ABD'de dünkü ikna edici olmayan rallinin üzerine bunun gelmesi risk iştahını zorlayabilir." dedi.

Euro/dolar paritesi yüzde 0.3 düşüşle 1.0863'ten işlem gördü. Paritenin kayıpları yüzde 0.6'yı gördü. Euro/yen paritesi yüzde 0.2 ekside 118.25 oldu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki günlük kaybını durdurarak yüzde 0.3 yükseldi. ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselerek yüzde 0.72 oldu. 

INTL FCStone Döviz traderı Mingze Wu, "Likidite endişeleri doları yükselten en önemli unsurlardan biri. Japon Yeni ve İsviçre Frankı da güvenli varlıklardan, ancak dünyanın temel parası hala dolar." dedi.