Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları Çarşamba günü zayıf kaldı ve Fed politika yapıcılarının faiz politikasında 2022 yılı boyunca değişiklik olmayacağı tahmininde bulunmasının ardından G-10 ülkelerinin paralarının büyük kısmı karşısında düştü. Emtia bağlantılı para birimleri, Avustralya dolarının Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesi ile birlikte yükseldi. Güvenli liman niteliğindeki İsviçre frankı ve yen yükseldi ve bu durum, piyasadaki temkinli havayı işaret ediyor. ABD Hazine tahvilleri değer kazanırken, hisse senetleri düştü.

ABD para biriminin G-10 ülkelerinin paraları karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 düştü. Endeks Fed sonrası kayıplarını yüzde 0.9'a kadar yükseltti ve 3 ayın en düşük seviyesini gördü. Endeks Mart ayından bu yana ilk kez psikolojik önemdeki 1200 seviyesinin altına indi.

Standard Chartered'dan Steven Englander, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Piyasa dolar satmak istiyor ve tahvil ve mortgage destekli menkul kıymet alımlarına devam edileceği taahhüdü güven vericiydi. Bu nedenle dolar satışını durdurmak için bir sebep yok" dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcılarının getiri eğrisi kontrolü konusunda uluslararası deneyimlere baktıklarını ve bunun ABD'de kullanışlılığının "açık bir soru olarak kaldığını" söyledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 7 baz puan düşerek yüzde 0.75'e indi ve Fed açıklamasının ardından seansın en düşük seviyesini gördü. Yatırımcılar ayrıca Powell'ın ekonomiye yönelik uzun süreli hasardan bahsetmesinden dolayı da tahvil alımına yöneldi.

Euro/Dolar paritesi yüzde 0.4 yukarıda 1.1389 seviyelerindeydi ve yükselişini üçüncü güne taşımaya yöneldi. Parite bugün en yüksek 1.1422 seviyesini gördü ve yılbaşından bu yana zirvesi 1.1495 seviyesinde.

Dolar/yen paritesi yüzde 0.6 düşerek 107.08 seviyesine indi kayıplarını üçüncü güne taşımaya hazırlanıyor.

Avustralya doları/ABD doları paritesi yüzde 1.5 yükselerek 0.7063 seviyesine kadar tırmandı.