Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

ABD'deki fonlama kanallarının yurt dışı benzerlerini izlemesiyle birlikte dolar fonlama piyasalarındaki gerginlik azalıyor.

Dolar cinsinden üç aylık Libor iki haftadan beri ilk kez Pazartesi günü düştü. Fed'in son verilerine göre özel sektör şirketlerinin kısa vadeli tahvillerinin faizleri de geri çekildi.

Morgan Stanley'nin Crane verilerine dayandırdığı bilgiye göre yatırım yaptığı sermaye piyasası araçları arasında özel sektör tahvilleri de bulunan para piyasa fonlarına 6 Mart'tan bu yana ilk kez giriş oldu. 

Morgan Stanley stratejisti Kelcie Gerson, notunda "Bir gün bir kalıp oluşturmaz. Para piyasası fonlarına giriş yapılan daha fazla gün görmek ve gerçekten tehlikeyi atlattığımızı düşünmek için LIBOR-OIS daralması gerekiyor." dedi. Gerson, piyasaların değişken kalacağını ifade ederek, Libor anlamlı bir şekilde daralmadan önce muhtemelen şirket tahvili spreadlerinin sıkılaşacağını belirtti.

Bu arada traderlar, kilit önemdeki şirket tahvillerinde alım için, Fed'in Nisan'ın ilk yarısında başlatacağı Şirket Tahvili Alım İmkanı çerçevesinde yapacağı alımları bekliyor.

Libor ve şirket tahvilleri faiz farkı

Dolar cinsinden üç ay vadeli Libor faizi 12 Mart'tan beri ilk kez Pazartesi günü 1.7 baz puan düşerek yüzde 1.43'e geriledi. Böylece üç aylık dolar Libor faizinin, risksiz faiz göstergesi olan gecelik faiz swaplarına (OIS) göre primi küresel finansal krizinden bu yana görülen en yüksek seviyesinden düşürdü. Söz konusu düşüş geçen ay görülen 100 baz puanın üzerindeki yükselişle kıyaslandığında fazla değil, ancak yine de baskının azaldığını gösteriyor.

Finans sektörü dışında önde gelen şirketlerin uzun vadeli tahvillerinin faizleri Cuma günü yüzde 1.59 seviyesine gerileyerek, piyasa Fed'in Şirket Tahvili Alım İmkanı'nı beklerken bir miktar rahatlama yaşandığını işaret etti.

Para piyasası fonları

Para piyasası fonlarından 25 Mart'a kadar beş hafta boyunca art arda çıkış oldu. Yatırım Şirketi Enstitüsü verilerine göre fonların varlıklarında 150 milyar dolardan fazla düşüş yaşandı.

Döviz swapları

Üç aylık döviz swapları Salı günü daralmaya devam etti. ABD Doları tutmanın yene kıyasla maliyet primi üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Japon bankaları, Fed'in Salı günkü swap hattı ihalesinde üç aylık fonlama ile 29.7 milyar dolar aldı.

Japon bankalarının 17 Mart'tan bu yana üç ay vadeli operasyonlarda aldığı miktar 133.8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşerek Fed'in yurt dışındaki dolar fonlama baskısını azaltma konusunda başarılı olduğunu gösterdi.