Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yaz boyunca kötümser tahminlere konu olan ABD Doları'nda yeni yeni ortaya çıkan canlanma, neden hala en temel güvenli liman olduğunu gösteriyor.

Bazı yatırımcıların, Fed'in genişleyici politikasına bağlı olarak doları terk etmelerinin ardından yeniden alıma geçmeleri kısa pozisyonlarda azalmaya neden oldu. ABD bazı bölgelerde koronavirüs pandemisinde kontrolü ele almaya başlarken, likidite, faiz avantajı ve bir alternatif olmaması dolara olan ilginin artmasını sağladı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta yüzde 1.5'den fazla yükselmeye hazırlanıyor. Gösterge endeks Nisan ayından bu yana en güçlü beş günlük yükselişini gerçekleştirebilir.

Teknik göstergeler daha fazla yükselişin gelebileceğini gösteriyor. Dolar, Mart zirvesinden Eylül ayında görülen yılın en düşük seviyesine kadar yüzde 10'dan fazla değer kaybetti. Hedge fonlar dolarda Mayıs 2018'den beri ilk kez düşüş bekliyorlar.

New York'ta hedge fonu Great Hill Capital LLC'nin başkanı Thomas J. Hayes, "Aşı, şirket kârları, seçim ve teşvik konusunda yeni bilgi gelene kadar tercih edilen güvenli varlık dolar olacak. O zamana kadar dolar büyük bir ihtimalle kısa vadeli dip seviyesini gördü." dedi.

Yine de geçmiş veriler yükselişin süreceğinin kesinlikten çok uzak olduğunu gösteriyor. Dolar Haziran'da da ralli yapmıştı, ancak küresel ekonomik görünüme ilişkin endişelerin azalmasıyla kazançlarını hızlı bir şekilde geri verdi.

T. Rowe Price portföy yöneticisi Quentin Fitzsimmons, yazdığı bir notta "Fed'in uzun süre düşük kalacak faiz stratejisi muhtemelen dolar üzerinde baskı oluşturacak." dedi.