Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Bloomberg News’dan Eddie van der Walt’ın haberine göre, dolardaki kısa pozisyonlar piyasalarda bir domino etkisi yaratarak hisselerden Bitcoin’e kadar bir çok balonu patlatabilir ve bu sırada piyasalardaki risk iştahını da beraberinde götürebilir.

2020’nin ortalarından beri negatif bir dolar görünümünün piyasalarda hakim olduğunu belirten Walt, net kısa pozisyonların 257 bin kontrata kadar çıktığını ama bu zayıflığın şu an için anlaşılması zor olduğunu söylüyor.

Habere göre, Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 6 Ocak’ta üç yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 1,7 yükselerek 50 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı. Dolardaki kazançların artması kısa pozisyonları kapanmaya zorlayabilir ya da teminat tamamlama için daha riskli varlıkların satışına neden olabilir.

Böylece bir gerileme döngüsünün başlayabileceğini söyleyen Walt, böylece gelişen piyasalar emtia ve hatta Tesla hisselerinin düşebileceğini vurguluyor.

Doların değerlenmesiyle birlikte kısa pozisyonları tutmanın maliyetinin artacağı dile getirilirken bu pozisyonların kapatılmasıyla doların değer kazanacağı ve döngünün devam edeceği belirtiliyor.

Dolardaki kısa pozisyonların sıkışmasıyla beraber zincirleme etkinin daha da büyük olabileceğinin altını çizen Walt, bunun doların gelişen piyasalardan petrole kadar birçok üründe fiyatlama birimi olarak kullanılmasından kaynaklandığına değiniyor.

Walt, dolar endeksinin riskli varlıklarla ters bir korelasyon içerisinde olduğu vurguluyor.

Bir diğer önemli konuysa doların değerlenmesiyle ABD’li şirketlerin diğer ülkelerdeki kazançları dolar cinsinden düşebilir. Fakat bunun sadece ABD’yi değil tüm dünyayı etkileyebileceğini belirten Walt, dolar cinsinden fiyatlanan petrol ve bakır gibi emtiaya olan talebin düşebileceğini ve maliyetleri dolar cinsinden olan şirketlerin bundan zarar görebileceğini söylüyor.

Dolar gibi bir rezerv paranın yükselmesiyle beraber tek bir olumlu etkinin olabileceğini dile getiren Walt, bunun Avrupa Birliği’ndeki enflasyonun yükselmesi ve negatif faiz tuzağından Avrupa Merkez Bankası’nın kurtulması olabileceğini söylüyor.

Walt son olarak, dolardaki kısa pozisyonların sıkışmasının koronavirüs sonrası riskli varlıklar rallisinin sonunu getirebileceğini belirtiyor.