Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

ABD'de enflasyon beklentilerinin yükselmesi tahvil getirilerini yukarı çekerken, gelişen ülke para birimlerinde de baskı yarattı.

Salı günü gün içinde 6,90 seviyesinin altını test eden Dolar/TL , Çarşamba günü yüzde 1 yükselişle 7,05 seviyesinin üzerini gördü. Kur sonrasında gevşeme kaydetti ve yine 7'nin altına çekildi.

Küresel piyasalarda dolar karşısında gelişmiş ve gelişen ülke para birimlerinin önemli kısmı gerileme kaydetti. Bloomberg Dolar Endeksi Salı günkü yükselişini devam ettirdi. Birçok gelişmekte olan ülke para birimi dolara karşı değer kaybederken en çok değer kaybetti.

Türkiye'nin risk primi 290 baz puan civarındaki seyrini korudu, gösterge tahvil faizi ise yüzde 15'in üzerinde.

Dikkatler TCMB toplantısında

Türk Lirası'nın dolar karşısında gösterdiği rallinin ne kadar kalıcı olacağına yönelik fiyatlamalar açısından piyasada dikkatler Perşembe günü yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği faiz anketine katılan ekonomistlerin çoğu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Şubat toplantısında da faize dokunmayacağını öngördü. Ankete katılan beş kurum ise 100 baz puanlık faiz artışı kararı çıkacağını tahmin etti.

TCMB Başkanlığı görevinde ilk 100 gününü tamamlayan Naci Ağbal'ın Kasım ayındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında faiz 4,75 puan artırılarak yüzde 15 seviyesine çıkarılmıştı. Ağbal'ın Aralık ayındaki ikinci toplantısında 1,5 puanlık artış beklentisine karşın politika faizi 2 puan artırılmış ve yüzde 17'ye çekilmişti. Ocak toplantısında ise TCMB faizi sabit tutarken, uzun süre sıkı duruş sözü vermişti.