Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Spekülatif pozisyonlar yatırımcıların dolar ilgisinin arttığına işaret etti.

ABD’de Emtia Vadeli İşlem Komisyonu (CFTC) tarafından açıklanan verilere göre tüm uzun dolar pozisyonları bir haftada 7 milyar dolar artış kaydetti ve 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Buna karşın spekülatif pozisyonlarda euro satışının devam ettiği görüldü. Geçen bahar döneminden bu yana euroda yatırımcıların ilk kez kısa pozisyon aldıkları izlendi. Sterlin, İsviçre frangı, Avustralya doları gibi para birimlerinde de kayda değer satış görüldü.

Sabit getirili enstrümanlara bakıldığında 2 yıllık ve daha uzun vadeli kağıtlarda satış kaydedildi.

Emtia tarafında ise spekülatif pozisyonlarda altında ve ham petrolde alım, bakır tarafında ise satış dikkat çekti.

Fed cephesinden varlık alımlarında bu yıl adım bekleniyor

Bloomberg analistleri de altının enflasyona karşı koruma sağlamaya dayalı geleneksel rolünün 2021’de zayıfladığını fakat stagflasyon endişelerinin değerli metal için bir dönüm noktası olabileceğinin altını çizdi.

Analistler altının tarihsel olarak enflasyonu ‘hedge’ etmek için kullanıldığını ama aynı zamanda faizlerdeki artışlara karşı hassas olduğunu da belirterek, “Yatırımcılar, merkez bankalarının yakın zamanda parasal teşvikleri azaltacağına ve faizleri yükselteceğine odaklandı” dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, istihdam piyasasının ve ekonomik toparlanmanın kayda değer bir gelişme göstermesiyle varlık alımı azaltımının bu yıl başlayabileceğine işaret etmişti. İstihdam verilerinin zayıflaması ve stagflasyon endişeleri varlık alımının erteleneceğine dair beklentileri artırarak altın fiyatlarını destekleyebilir.

SERDAR PAZI/ BLOOMBERG HT PARA PİYASALARI MÜDÜRÜ

Son iki haftada yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesaplarında ters dolarizasyon anlamında önemli bir geri çekilme yaşanıyor.

Diğer taraftan bunun karşılığında yabancı yatırımcıların haftalık olarak açıklanan menkul kıymet istatistiklerinde de görüldüğü üzere TL varlıklarda net satıcı olduğu gözleniyor.

Ağırlıklı olarak tahvil tarafında yaşanan satışların yanında swap piyasasında da yabancı yatırımcı son haftalarda TL riskini azaltma eğiliminde.

İçeride yerli bankalar, elinde bulundurdukları döviz likiditeyi yurtdışına plase ederek, karşılığında sağladıkları TL likiditeyi içeride kredi olarak kullandırıyorlar.

Yabancı bankalar da bu sayede sermaye piyasaları haricinde TL faizi kazanacak bir düzenlemeye kavuşuyor.

Örgütlü bir piyasa olmadığı için daha esnek bir yapıya sahip piyasada ülke CDS risk primi ya da global risk iştahına bağlı olarak faizler değişiklik gösterebiliyor.

Faizlerin yükseldiği dönemlerde beklenilebileceği üzere yabancı yatırımcılar pozisyonlarını kademeli olarak azaltıyorlar.

Bankaların bilanço dışı yabancı para pozisyonlarındaki değişimden Merkez Bankası ile gerçekleştirdikleri toplam swap işlemlerini düşerek hesapladığımız swap piyasasındaki pozisyon değişikliği son dört haftada 4,2 milyar dolar tutarında çıkışa işaret ediyor.

Kasım ayında varlık alımlarında azaltıma gitmesi beklenen Fed, gelişmekte olan ülke piyasalarına olan bakışı negatif etkiliyor. Ek olarak faizlerdeki belirsizlik ve döviz piyasasındaki oynaklık da risk iştahını zayıflatıyor.

Altın fiyatları, ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla 1.770 doların üzerine tırmandı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve dolar/TL'deki geri çekilmenin sınırlı olmasıyla 510 TL'ye doğru yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdam Eylül ayında 194 bin arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Eylül'de istihdam artışının 500 bin olacağı yönündeydi.

Bir önceki ay 235 bin olarak açıklanan istihdam artışı ise 366 bine revize edildi. Ülkede işsizlik oranı Eylül'de yüzde 4,8 olarak kaydedildi. Bloomberg anketinde bu veriye ilişkin beklenti yüzde 5,1 olmuştu.

İstihdam verileri açısından öncü gösterge olarak kabul edilen haftalık işsizlik maaşı başvuruları da istihdam piyasasında Eylül ayında toparlanma yaşandığına işaret etmişti.

Fed’in varlık alımı azaltımı takvimi için odaklandığı verilerin başında istihdam geliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, istihdam piyasasının kayda değer bir gelişme göstermesiyle varlık alımı azaltımının bu yıl başlayabileceğine işaret etmişti. İstihdam verilerinin zayıflaması varlık alımının erteleneceğine dair beklentileri artırarak altın fiyatlarını da destekledi.

Dünya Altın Konseyi'nden stagflasyon ve altın fiyatları analizi

Son göstergeler yılın ilk yarısında yaşanan hızlı toparlanmanın ikinci yarıda yavaşlayabileceğine işaret ederken enflasyondaki yükselişin devam etmesi yatırımcıları düşük büyüme ve yüksek enflasyon konusunda endişelendirmeye başladı.

Dünya Altın Konseyi (WGC), düşük büyüme ve yüksek enflasyonun olduğu stagflasyon ortamında, faizsiz varlıklar için fırsat maliyetinin de azaldığını vurgulayarak, en iyi performansı güvenli varlıkların gösterdiğine dikkat çekti.

Altının bu dönemlerde artan belirsizlikler, zayıflayan hisse piyasaları, düşük faiz oranları ve zayıf ABD dolarından destek bularak iyi getiriler sağladığını belirten WGC, küresel büyümeye dair endişelerin borsalarda bir düzeltme gelme ihtimalini ön plana çıkardığını ifade etti.

Konsey, hisse piyasalarının Mart 2002’den bu yana gerçekleşen yükselişinin gerçekten etkileyici olduğunu fakat değerlemelerin ekonomik temellerin çok ötesinde arttığını söyledi.