Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cuma gününe 5.46 civarında başlayıp akşam saatlerinde 5.84'e kadar yükselen kur Merkez Bankası'nın attığı adımlar ve yurtdışında Türk Lirası'nın sıkışmasından dolayı swap faizlerinde görülen sert yükselişin etkisi ile düşüşe geçmişti.

Dolar/TL dün en düşük 5.30'u gördü, ardından tekrar 5.46 seviyelerine çıktı. Kur böylece yükselişinin bir kısmını telafi etti. Atılan adımlar ve swap faizlerindeki yükseliş TL'de değer kazancına neden olsa da yabancı yatırımcının ellerindeki Türk varlıklarını satması Borsa ve faiz cephesinde sert hareketlere neden oldu.

Dün Borsa İstanbul'da gün içinde yaşanan kayıplar %6'yı aştı, BIST 100 Endeksi günü de %5'in üzerinde düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi % 7'nin üzerinde, holding endeksi % 5'in üzerinde değer kaybetti. CDS Eylül 2018'den beri en yüksek seviyeleri gördü.  10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 4.12 artışla yüzde 18.21 düzeyine ve iki yıllık gösterge tahvilin gösterge faizi yüzde 6.81 artışla yüzde 21.34 düzeyine yükseldi.

BIST 100 Endeksi bugüne de düşüşle başladı, ardından yükselişe geçti.

SATIŞIN NEDENİ

Garanti Yatırım Koordinatörü Tufan Cömert piyasalarda dün yaşanan hareketin yurtdışında swap piyasasında TL likiditesinin tamamen kurumasıyla yabancıların ellerindeki diğer TL varlıklarını satmalarından kaynaklandığını söyledi.



Bloomberg HT'deki Küresel Piyasalar programına konuk olan Cömert swap piyasasında dün gün içerisinde yüzde 1000'lerin görüldüğünü hatırlatarak,"bu oranlar biraz normalleştikten sonra bizim piyasalarımızda da bir dengelenme göreceğiz. Bu hikayeden önce gecelik swap faizi Merkez Bankası'nın politika faizine yakında, %23.5 civarındaydı" değerlendirmesini yaptı.

MERKEZ'DEN TL LİKİDİTE YARATMA ADIMI

TCMB bugün, vadesi gelmemiş swap limitini %20'den %30'a yükselttiğini açıkladı. TEB Yatırım/BNP paribas Stratejisti Işık Ökte bu adımın bankacılık sisteminin TL likiditesini artırıcı bir hareket olduğunu söyledi. Ökte; "bankalar merkezde FX park edip lira alıyorlar ve TCMB bu sabah her bankanın line’ı ne kadarsa bunu %10 oranında artırdı. Dolarizasyonun devam ettiği mevduat hesaplarında, TCMB bu aksiyonla brüt FX rezervlerini artırmayı ve bankaların lira likidite yaratma kabiliyetini artırmayı amaçlamaktadır." dedi. Ökte, kararın Londra gecelik swap piyasasını etkileyecek bir aksiyon olmadığını da sözlerine ekledi.

"YURTDIŞI FAİZ BELİRSİZLİĞİ ORTADAN KALKMALI"

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci TL ihtiyacını karşılamak için Türk varlıklarına gelen satışların Borsa İstanbul'u sert biçimde etkilediğini belirterek panikle yerli yatırımcının da bu satışa katıldığını, borsanın da düştüğünü ifade etti.

Şekerci "92 bin - 94.500 aralığı önemli olacaktır, aşağıda ise 89.500 seviyeleri önemli olacaktır" diye konuştu.

Kur, borsa ve faizde türbülanslı bir dönemden geçildiğini söyleyen Şekerci bu türbülansın azalması için yurtdışı faiz belirsizliğinin ortadan kalkması gerektiğini, o zamana kadar biraz daha volatilite görülebileceğini söyledi.

Kur bu gece en düşük 5.3275 seviyesini görürken daha sonra %4'ün üzerinde artarak 5.61'e kadar yükseldi. Euro 6.22'den 6.34'e yükselirken sepet kur da %4'ün üzerinde artışla 5.82'den 5.94'e çıktı.

Günün devamında ABD'de 4. çeyrek büyüme verisi takip edilecek.

Dün Türk Lirası gelişen ülkelerden pozitif ayrıştı..