Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL byugün yükseliş ve düşüş arasında gidip geliyor.  

31 Mart'ta gerçekleşen seçimlere yönelik belirsizlik, S-400 füzesi konusunda ABD ile yaşanan gerilim gibi bir takım faktörler son dönemde kur üzerinde baskı yapmaya devam ediyor.

Dolar/TL dün 5.81'e kadar yükselmiş, günü de %0.7 artışla tamamlamıştı. TL geçen hafta da seçime dair haber akışıyla dolar karşısında %3'ün üzerinde değer kaybetmişti.

Dün günü 5.81 civarında tamamlayan kur bu sabah yine 5.8160 ile güniçi zirveyi test etti. Türkiye'de bugün açıklanan sanayi üretim verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Veri sonrası kur düşüşe geçerek 5.7850'ye indi. Ak Parti'nin YSK'ya olağanüstü itiraz dilekçesini vereceği haberinin ardından kur 5.82'ye yükseldi. 

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul 100 Endeksi de % 1 civarında primli seyrediyor. 

 
"DÜNYA İYİYKEN NEGATİF AYRIŞIYORUZ"

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü İnanç Sözer kur beklentilerinin daha yukarı gibi göründüğünü, Türkiye'nin gelişen ülkelerden negatif ayrıştığını belirterek "Gelişen ülke piyasalarında müthiş ralli varken bizde siyasetin ekonominin önüne geçtiği bir konjonktür olmasaydı biz çok daha makul, olumlu seviyelerde olabilecektik. Dünya iyiyken biz negatif ayrışıyoruz." diye konuştu.

Uzmanlar İstanbul'daki seçim sonuçlarının hala netleşmemesinin piyasalar için en önemli risk unsuru olduğuna dikkat çekiyor. Noor CM Yurt içi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz Bloomberg HT'ye seçim belirsizliğinin sürmesi ve yeni bir seçim olur mu sorusunun akla gelmesinin TL varlıklarda fiyatlamayı ciddi anlamda baskıladığını, bunun yansımasının borsada, kurda, faizde ve Türkiye'nin risk priminin de görüldüğünü söyledi.

Günün devamında ABD'de sanayi üretim verisi takip edilecek. Seçimlere yönelik haber akışı da piyasanın radarında olacak.