Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Geçen hafta 6.24 ile yılın en yüksek seviyeye çıkan Dolar/TL Cuma akşamı Türkiye'nin S-400 alımından vazgeçtiğine yönelik haberler ve kamu bankalarının Döviz satışı yaptığı iddiasıyla 6 seviyesinin altına geriledi. Merkez Bankası'nın geçen hafta kurdaki yükselişe karşı attığı bazı adımlara ise kurun tepkisi sınırlı kaldı.

Geçen haftayı 5.98 civarında tamamlayan kur bugün en düşük 5.9595 seviyesini görmesinin ardından yükselişe geçti ve yeniden kritik 6 seviyesini aştı. Kur yüzde 2'den fazla yükselerek 6.1315 seviyesini test etti. Türkiye'nin 5 yıllık CDS risk primi 500 baz puanı aştı. Borsada %3'ün üzerinde düşüş gerçekleşti.


Geçen hafta dolar, TL karşısında % 1.89, euro % 2.39 yükselmiş, Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama % 5.76 gerilemişti. 

İstanbul'da seçimlerin yenilenme kararı doların geçen haftaki yükselişinde önemli faktör olurken ABD ile S400 konusundaki gelişmeler ve jeopolitik riskler de piyasalarda yakından izleniyor.

QNB Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Tolga Kudaloğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede TL'de değer kazancı 2 için gerekli 2 faktöre dikkat çekerek "Bizi içerideki siyasi gelişmeler, seçim belirsizliği TL açısından negatif. 23 Haziran'a kadar da somut bir gelişme beklememek lazım. Diğeri de enflasyon. Orada Haziran'dan itibaren olumlu gelişme göreceğimizi düşünüyoruz.  Ama kısa vadede dolarda düşüş sınırlı kalabilir." değerlendirmesini yaptı.

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar Türk Lirası'nın geçen haftaki değer kaybına ilişkin "TL faiz düşük olduğu için değer kaybetmiyor, konu Merkez Bankası değil. Ana riski yönetmemiz gerekiyor, yani şu mesaj verilmeli; siyasetin konstrasyonu ekonomi olacak. Bu da iyileştirilecek birşey, Türkiye'nin potansiyelinde de bir azalma yok" diye konuştu. 

Yurt içinde bugün Mart ayı cari denge verisi izlenecek. Yarın sanayi üretimi, Çarşamba günü işsizlik verileri takip edilecek.