Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Suriye'nin İdlib kentinde düzenlenen hava saldırısı sonucunda 33 asker şehit oldu. Dün akşam saatlerinde gelen haber sonrası dolar bu sabah 6.2547 ile Eylül 2018'den beri en yüksek seviyeye çıktı. Euro bu sabah 6.90'a, sepet kur da 6.58'e kadar tırmandı. Jeopolitik gerilimlerin yanı sıra yurt dışında da risk iştahının koronavirüs nedeniyle düşük olması TL üzerindeki baskıyı artırıyor. 

A1 Capital Genel Müdürü Atilla Esen Bloomberg HT'ye Borsa ve kur beklentisine dair "Zor bir güne uyandık. İdlib sürecinin netleşmesini bekleyeceğiz..Bir yandan da koronavirüs endişesi var. Dün endekste 110 bine kadar olan satışlarda kredili satışlar ve yabancı satışlarının olduğunu gördük, panik satış havası vardı. Endeksin bugün 108 bin seviyesine kayıp kaymayacağını takip edeceğiz. Kurda 6.25'in üzerine çıkış olup olmayacağına bakmamız lazım." değerlendirmesini yaptı.

Yurt dışı piyasalarda da virüs nedeniyle olumsuz görünüm devam etti. Dün ABD'de % 4'ler civarında kayıplar görüldü..Bugün Asya piyasaları da olumsuz seyretti.

BORSA % 10 DÜŞÜŞLE AÇILDI

BIST 100 Endeksi de bugün açılışta yüzde 10 azalarak 99.331,99 puana geriledi, endeks daha sonra kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge bugün Merkez Bankası'ndan bir aksiyon gelip gelmeyeceğinin takip edileceğini belirtti. Tözge "Bugün sert satış sonrası haber akışına bağlı hareket edebiliriz. Kur tarafında 6.25'i takip edeceğiz. Bugün kritik olan konu Merkez Bankamız acaba bu tip günlerde yaptığı gibi aksiyon alabilir mi yani likidite koşullarıyla oynayıp TL üzerindeki baskıyı  azaltmaya çalışabilir mi, bunu yakından izlemekte fayda var" diye konuştu.

Bugün içeride açıklanacak büyüme rakamının kur hareketinde sınırlı etki yapması bekleniyor.

Dolar karşısında en fazla düşen para birimi bu sabah % 1.4 ile rand olurken TL de en fazla düşen 4. para birimi oldu.