Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dün kademeli yükselişle 6.78'e kadar yükselen dolar güne düşüşle 6.75'te başladı. Kur daha sonra düşüşünü hızlandırdı ve yüzde 1'den fazla düşerek 6.7066'yı test etti. 

Küresel piyasalar dün koronavirüs vaka sayısının dünya genelinde azaldığına dair sinyallerle toparlanmış, ABD Borsaları dün günü yüzde 7'nin üzerinden yükselişle tamamlamıştı. Oluşan iyimserlikle BIST 100 Endeksi de günü yüzde 3'e varan artışla tamamladı. 

Kur önceki haftalarda dünya çapında hükümet ve Merkez Bankalarının aldığı önlemlerle 6.38'e kadar çekilse de burada kalıcı olamayarak yeniden yönünü yukarı çevirmişti. Küresel bazda dolar varlıklarına olan talep ve risk iştahındaki azalma Lira da dahil gelişen ülke para birimleri üzerinde baskıya neden oluyor. Türkiye'de 5 yıllık CDS'in de 650 baz puanın üzerine yükselmesi de TL cinsi varlıklar üzerinden baskıya neden oluyor.

IMF'nin elinde ABD Hazine tahvili olmayan ülkelere kısa vadeli dolar fonlaması sağlamak için swap limiti tasarladığı haberi gündeme geldi, İş Yatırım konuya dair "IMF’nin temeli güçlü ülkeler için yeni bir dolar penceresi açacağı haberi üzerine gelişmekte olan ülke paralarında toparlanma çabaları görüyoruz. Temeli güçlü ama kredi notu düşük Türkiye bu pencereden yararlanabilirse Türk lirasındaki kanamayı durdurup gelişmekte olan piyasalardaki yükselişe katılabiliriz." yorumunu yaptı. 

Işık FX bir notunda "Virüs salgınına yönelik endişelerle beraber riskten kaçış gördüğümüz bu günlerde 6.7500 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanmasıyla beraber 6.8000, 6.8450 ve 6.9000 direnç seviyeleri karşımıza çıkabilir. Aksi takdirde kur tarafında oluşabilecek geri çekilmelerde 6.7000 ana destek seviyesi önemini korumakta. Bu noktanın geçilmesi halinde 6.6400 seviyeleri gündeme gelebilir." değerlendirmesini yaptı.