Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar gelecek haftaki kritik PPK kararı öncesi yatay seyrini sürdürüyor. Dün 5.74 civarında günü tamamlayan kur bu sabah da 5.74'te, euro 6.37'de, sepet kur 6.06'da yatay seyirle işlem görüyor.

Ünlü Menkul Değerler Merkez Bankası'nın haftaya faiz indirimi yapacağı beklentisiyle kurda önemli bir düşüş yaşanmadığını belirterek "ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’ye dair pozitif yorumlarının yanında dolardaki küresel baskının desteğiyle 5.73’e doğru geri çekilen kurun bu eğilimini korumakta başarılı olamadığını görüyoruz. Bunu küresel risk iştahındaki daralma, 5,71-5,73 bandının önemli bir teknik seviye olması ve gelecek haftaki PPK toplantısında Merkez Bankası’nın faiz indirimine gideceğine dair beklentilerle açıklamak mümkün. Bu gerekçeler varlığını sürdürdükçe kurun kısa vadede anlamlı bir iyileşmeye imza atması kolay görünmüyor" değerlendirmesini yaptı.

Piyasalar beklentiden düşük gelen Kasım ayı enflasyon verisi sonrası Merkez Bankası'ndan gelecek hafta 100 ile 200 baz puan arasında faiz indirimi bekliyor.

Marbaş Menkul Değerler FX ve VİOP Müdürü Soner Kuru Bloomberg HT'ye "Merkez Bankası son 3 toplantıda beklentiden yüksek indirim gerçekleştirdi. Bu toplantıda ben 150 - 200 baz puan arasında indirim ihtimalini yüksek görüyorum" yorumunu yaptı. Kuru faiz indirimlerinin kurdaki kırılganlığı artırdığını, bu dengenin gözetilmesinin önemli olacağını belirtti.

Dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimi % 0.3 ile Filipin pesosu ve Güney Kore wonu oldu, diğer para birimleri ise çoğunlukla yatay seyretti