Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası'nda haftanın ikinci işlem gününde yeniden yüzde 1,60'ın üzerine çıkan ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin baskısı hissedildi.

ABD Hazine tahvili faizlerindeki yükseliş ile birlikte Türk Lirası değer kaybederken gelişen piyasa para birimlerinde de kayıplar öne çıkıyor. Güney Kore Won’u yüzde 0,53 ile dolara karşı en fazla değer kaybeden para birimi olurken, Türk Lirası yüzde 0,26 düşüşle dördüncü sırada geliyor.

Türkiye'nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 393 baz puan seviyesinde bulunurken, Türkiye'nin 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizi yüzde 18,08 civarında seyrediyor.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi haftaya yüzde 1,59 seviyesinde yatay bir seyirle başladıktan sonra salı günü yüzde 1,61’e çıktı. Bloomberg Dolar Spot Endeksi ise hala 1.119 civarında yatay seyrini koruyor.

Citigroup’un yayımladığı Gelişen Piyasalar Enflsayon Sürpriz Endeksi ise 2006’dan beri en yüksek seviyede bulunuyor. Bu da yatırımcıların toparlanmanın boyutunu gerçekleşenden daha düşük algıladığına işaret ediyor.

Cari açık Mart'ta beklentinin altında kaldı

Cari açık Mart'ta 3,33 milyar dolar olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistler Mart ayında cari açığın 3,8 milyar dolar olmasını öngörmüştü. Daha önce 2,61 milyar dolar olarak açıklanan Şubat ayı cari açık verisi ise 2,59 milyar dolara revize edildi. Mart ayındaki gerçekleşme 12 aylık cari açığın 36,2 milyar dolara yükseldiğini ortaya koydu.

Merkez Bankası'nın değerlendirmesine göre bu gerçekleşmelerde, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1,4 milyar dolar azalarak 2,96 milyar dolara gerilemesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 374 milyon dolar artarak 767 milyon dolar yükselmesi etkili oldu.