Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL ’nin 1 aylık ima edilen oynaklığı yıl başından bu yana sert bir düşüşle Kasım ayı başındaki seviyelere geriledi.

Kasım ayı başında 9,50 seviyesinde bulunan dolar kuru takip eden haftalarda hızlı bir yükseliş kaydetmiş ve Aralık ayı ortasında 18’in üzerini görmüştü.

Dolar/TL’nin 1 aylık ima edilen oynaklığı da bu süreçte yüzde 16 seviyelerinden yüzde 80’e kadar tırmanmıştı.

Hükümetin açıkladığı kur korumalı mevduat uygulaması sonrasında dolar kuru düşüş yaşarken kurun oynaklığıyla ilgili göstergeler de geriledi.

İma edilen oynaklığın yanında dolar/TL için alım ve satım opsiyonlarının volatilitesi arasındaki farkı gösteren 25 Delta Risk Reversal göstergesi de Kasım ayı ortasındaki seviyelere geriledi.

Dolar/TL, kur korumalı mevduat paketleri açıklandıktan sonra Ocak ayı ortasından bu yana dar bir fiyat aralığında hafif dalgalı bir seyir izliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de geçen hafta kurun stabil gittiğini ve oynaklığın en az seviyede olduğunu belirtmişti.

Verdiği demeçte 20 Aralık akşamı kura hiçbir müdahalede bulunmadıklarını belirten Nebati, sonrasında ufak tefek müdahalelerin olmuş olabileceğini ama artık müdahaleye gerek duyulmadığını söylemişti.

Altın fiyatları, Ukrayna üzerinden jeopolitik gerilimin tırmanmasıyla cuma günü son dört aydaki en büyük yükselişini kaydettikten sonra yeni haftaya gerilemeyle başladı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 800 TL’nin üzerine çıktı.

Piyasalarda cuma günü yaşanan riskten kaçınma dalgası ve enflasyonun küresel çapta tırmanması sonrasında güvenli liman altına olan talep Fed’in faiz artırması beklenmesine rağmen yükseldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, pazar günü CNN’e verdiği röportajda Ukrayna’da büyük bir askeri hareketliliğin yakında başlama ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Rusya ise Ukrayna’yı işgal etme gibi planları olmadığını belirtirken, ABD yönetimini bu iddialarla korku yarattığı gerekçesiyle suçladı.

Swap piyasaları geçen hafta Mart ayında 25 baz puanlık faiz artırımını yüzde 100 ihtimalle fiyatlarken, 50 baz puanlık bir indirim yapılacağını ise yüzde 97 ihtimalle fiyatlıyordu. Fakat yeni haftaya başlarken faiz tedirginliğinin gerilemesiyle, piyasalar Mart ayında 50 baz puanlık bir indirim yapılacağını yüzde 57 ihtimalle fiyatlamaya başladı.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftanın büyük bölümünü yatay bir seyirle geçirdikten sonra cuma günü 1.864 dolara kadar tırmandı. Piyasalarda risk iştahının yeniden yükselmesiyle haftaya hafif bir gerilemeyle başlayan değerli metal, pazartesi günü sabah saatlerinde 1.852 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın geçen hafta çoğunlukla 800 TL’nin sınırında işlem görürken cuma günü küresel altın fiyatlarındaki yükselişle 810 TL’ye kadar yükseldi. Dolar kurundaki yatay seyirden dolayı küresel altın fiyatlarındaki hareketleri takip eden gram altın, yeni haftaya 805 TL seviyesinde başladı.

Jeopolitik ve ekonomik risklerin artması gelişen piyasaların dış borçlarını ödemekte zorlanabileceğine dair endişeleri de artırdı. Gelişmekte olan ülkelerin kredi temerrüt risk primi (CDS) 16 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

DBS Group Makro Stratejisti Chang Wei Liang, “Gelişmekte olan ülkelerin CDS’leri Rusya ve Batı arasında yaşanan gerginliği, Fed’in faiz artırımından kaynaklanabilecek yayılım etkisini ve küresel olarak parasal genişlemenin sonlanmasını yansıtıyor” dedi.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin de gelişmekte olan ülkeler için risk yarattığını belirten Liang, artan petrol fiyatlarının gelişmiş ülkelere etkisinin dengesiz olduğunu, petrol ihracatçısı ülkelere yarar sağlayacağını söyledi.

Aydem Yenilenebilir Enerji, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada şirketin hisse performansının şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığını belirterek hisse fiyatının istikrarlı ve gerçek değerine uygun oluşumuna katkı sağlamak amacıyla hisse geri alım programı açıkladı.

Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedini 20 milyon TL nominal değerde ve 20 milyon adet olarak belirleyen şirket, geri alım için ayrılacak fonun şirketin mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere azami 170 milyon TL olarak belirlendiğini duyurdu.

Aydem'in hisseleri Borsa İstanbul ilk fiyatlamalarda yüzde 5,96 yükseliş kaydetti.

Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklamanın tamamı ise şöyle:

Şirketimiz Yönetim Kurulu tarafından;

Sermaye Piyasası Kanunu'nun 22'inci maddesi ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun Geri Alınan Paylar Tebliği (II-22.1) ile Sermaye Piyasası Kurulu'nun 21.07.2016, 25.07.2016 ve 23.03.2020 tarihli duyuruları çerçevesinde, Şirketimizin pay fiyatının Şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı düşünülmekte olup, pay sahiplerini korumak, hisse fiyatının istikrarlı ve gerçek değerine uygun oluşumuna katkı sağlamak amacıyla;

1. Şirket esas sözleşmesinin 3'üncü maddesi ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun 11.02.2022 tarih ve E-29833736-622.99-17207 sayılı geri alıma ilişkin muafiyet kararı kapsamında Şirket paylarının Borsa'dan geri alım işlemlerinin başlatılmasına,

2. Geri alıma konu edilebilecek azami pay adedinin [20.000.000] TL nominal değerde ve [20.000.000] adet olarak belirlenmesine,

3. Geri alım için ayrılacak fonun, Şirket'in mevcut kaynaklarından karşılanmak üzere, azami [170.000.000] TL olarak belirlenmesine,

4. Yönetim Kurulu kararı ile yürütülecek geri alım işleminin, yapılacak ilk genel kurul toplantısı gündemine alınarak, Genel Kurul'un bilgisine sunulmasına,

karar verilmiştir.

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler fiyatlamalara hakim olurken, Ukrayna gerginliği kendisini en çok hisse senetleri piyasaları ve petrol fiyatlarında gösteriyor.

Sabah saatlerinde Asya Pasifik hisselerini takip eden MSCI endeksi yüzde 1’in üzerinde düşüş kaydederken, Japon Nikkei 225 ve Hong Kong Hang Seng düşüşe öncülük etti.

Enflasyon ve sert sıkılaşma beklentileri sonucu cuma gününü yüzde 1,9 gibi sert düşüşle kapatan S&P 500 vadelileri bu sabah yüzde 0,3 yükselerek hafif bir toparlanmaya işaret ediyor.

Ukrayna’da tansiyonun tırmanmasıyla Brent petrolde 100 dolar görüş sathına girdi. Brent nisan kontratı varil fiyatı yüzde 1,1 yükselişle 95,47 dolara yükseldi. Petrol fiyatlarında yükselişin devamı için traderların takip ettiği en kısa vadeli iki Brent kontratı arasındaki fiyat farkı da bir ay önceki 71 sentten 1,92 dolara yükseldi.

Goldman Sachs ekonomistleri 11 Şubat tarihli notunda petrol fiyatlarında yükselişin devam edeceğini öngörmüştü. Bloomberg Dolar Endeksi haftaya 1.178 seviyesinden yatay bir başlangıç yapıyor.

Fed ve AMB yetkililerinden güvercin yorumlar

Para piyasalarında daha sıkı para politikalarının fiyatlanması sonrası Fed ve AMB’den bazı üyeler hafta sonu görece güvercin açıklamalarda bulundu.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly pazar günü CBS televizyonuna yaptığı açıklamada sürpriz ve agresif adımların Fed’in başarmak istediği büyüme ve fiyat istikrarı hedefleri üzerinde “istikrarı bozucu etki” yaratabileceğini savundu. Daly’ye göre faizleri artırmaya hazırlanan Fed gelen verilere bağlı kalmalı. Daly “Mart ayında faiz artışında hareket etmekten yanayım. Ancak sonrasında bizi bekleyenler için çok dikkatli olmalıyız” değerlendirmesini yaptı ve bu yıl için kaç faiz artışı gerekeceğini söylemek için erken olduğunu belirtti.

AMB’den üç üye de haftasonu boyunca başkan Christine Lagarde’ın güvercin duruşunu destekleyen açıklamalar yaptı. FT’ye konuşan İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf haziranda faiz artışı yapmayı düşünmenin gerçekçi olmadığını belirtti. Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn kısa vadede aşırı tepki vermenin büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtirken İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco politika normalleşmesinin kademeli olacağını söyledi.