Dolar/TL'de 'tahvil getirileri' etkisi
Küresel piyasaları bir süredir etkisi altına alan tahvil getirileri teması dolar/TL kuru üzerinde de etkili oluyor. Kurda haftanın ikinci işlem gününde 7 seviyesi civarındaki seyir devam etti
Yükselen tahvil getirileri küresel piyasalardaki risk iştahı üzerinde etkisini devam ettirirken dolar/TL'de 7 seviyesi etrafındaki seyir devam etti.
Gelişmekte olan ülke kurları dolar karşısında yatay bir görünüm sergilerken Türk Lirası sınırlı da olsa negatif ayrışma yaşadı. Türkiye'nin risk primi 290 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizi yüzde 14,89 seviyesinde.
ABD tahvil faizlerindeki yükselişin Türk varlıklarını ve Türk Lirası’nı nasıl etkileyebileceğini Bloomberg HT'ye değerlendiren Aberdeen Standard Kıdemli Yatırım Müdürü James Athey, “Eğer ABD Hazine tahvili faizleri yükselmeye devam ederse ve dolardaki kuvvetlenme eğilimi de sürerse, bu daha büyük bir riskten kaçınma dönemini beraberinde getirerek riskli varlık sınıflarından çıkışları tetikleyebilir.” dedi.
Türkiye’nin gelişen piyasalar arasında en izole yerel tahvil piyasalarından birine sahip olduğunu belirten Athey, “Son zamanlarda değişen para politikası duruşu cazip faiz oranlarıyla birleştiğinde yükselen ABD tahvil faizlerine karşı sağlam bir koruma oluşturuyor.” diye ekledi.
Monex Europe Kıdemli Kur Analisti Simon Harvey ise özel bir durum oluşmadıkça artan tahvil faizleriyle beraber gelişen piyasa varlıklarının kayıplarının artacağını belirterek, “Türk Lirası için bugün görünürde bir haber yokken Dolar/TL kurunun yeniden 7 seviyesinin üzerine çıkması ABD Hazine tahvili faizlerindeki artışın yarattığı baskıdan kaynaklanıyor.” dedi.
Artan tahvil faizlerinin göreceli olarak riskli varlıkların cazibesini azalttığını vurgulayan Harvey, risk iştahı dikkate alındığında Türk Lirası’nın diğer gelişen piyasa para birimleriyle beraber daha kırılgan bir halde olduğunun altını çizdi.
Kurda rezerv tartışmaları da izleniyor
Kur fiyatlamalarında rezervlere ilişkin tartışmalar da yakından izleniyor. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Merkez Bankası rezervlerine yönelik sorularından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan rezervlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, açıklamalarında "Kafası karışmış olabilecek vatandaşlarımız için döviz rezervi konusuna açıklık getirmek istiyorum. Salgınla birlikte uluslararası alanda ortaya çıkan finansal dalgalanmalara karşı tedbir geliştirmesi gerekiyordu. Planlı ve kontrollü döviz işlemleri yapıldı. Bu işlemlerin tamamı piyasa kuralları çerçevesindedir ve hukuka uygundur. Ne dövizin buharlaşması ne haksız kazanç söz konusudur. Bu döviz işlemleri sayesinde ülkemiz uluslararası alanda, hedeflerine bağlı kalmayı başardı." ifadelerini kullanmıştı.
12 Şubat haftası itibariyle Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervi 53,7 milyar dolara geriledi. Aynı hafta itibariyle toplam rezervler ise 95,6 milyar dolara yükseldi. Bu haftada rezervler içerisinde swapların tutarı ise 57,9 milyar dolar oldu.