Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , iki günlük düşüşten sonra çarşamba günü yatay bir seyir izliyor. Pazartesi günü 8,48 seviyesine kadar çıkan dolar kuru, sonrasında yüzde 2’den fazla düşüş kaydederek 8,22 civarında işlem görüyor.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 426 baz puan seviyesinde bulunurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 17,92 seviyesinde seyrediyor.

Türk Lirası geçen hafta dolara karşı yüzde 3,87 değer kaybederek en kötü performans gösteren ikinci gelişen ülke para birimi olurken, hafta başından bu yana yüzde 1,79 yükselişle dolara karşı en iyi performans gösteren gelişen ülke para birimi oldu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi geçen hafta yüzde 1,53 seviyesine kadar gerilerken, bu hafta gerçekleştirilecek Fed toplantısı öncesinde yeniden yükselişe geçti. Haftaya yüzde 1,55 seviyesinde başlayan tahvil faizleri çarşamba günü yüzde 1,63 civarında bulunuyor.

Doların en çok kullanılan 10 küresel para birimine karşı performansını ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi, hafta başından bu yana yükseliş eğilimi içerisinde.

Yatırımcılar Powell'ın değerlendirmesine odaklandı

Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü toplantı sonrasında gerçekleştireceği bir konuşmada ABD’deki faiz oranlarına ilişkin en son değerlendirmesini paylaşacak. Powell ve merkez bankası üyeleri, yatırımcılara enflasyon ve faiz beklentilerine ilişkin bankanın dilinde bir değişiklik olmayacağını söylemişti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Federal Reserve’ün 120 milyar dolarlık varlık alım programını yıl sonundan önce azaltacağını düşünüyor.

Nisan ayı anketi, Mart ayında yapılan anketteki beklentilere göre daha erken bir tarihe işaret ederken, 2023 yılına kadar faiz artırımı beklentisinin bulunmadığını da gösteriyor. Buna karşın, Kanada Merkez Bankası geçen hafta devlet tahvili alımını azaltacağını ve faiz artırımına daha hızlı başlayacağını söyledi.

Bloomberg’in anketine göre, katılan ekonomistlerin yüzde 45’i Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) dördüncü çeyrekte varlık alımını azaltmasını beklerken, yüzde 14’ü bunun önceki üç ay içerisinde gerçekleşeceğini düşünüyor. 49 ekonomistin katıldığı ankette sonuçlar Mart ayına göre daha şahin bir beklenti olduğuna işaret etti.