Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Yurt dışında aşı konusunda kaydedilen ilerlemeden ABD'deki mali teşvik paketiyle ilgili gelişmeler, riskli varlıklardan güvenli limanlara kadar varlık fiyatlarında sert hareketlere neden olurken, yurt içinde de ekonomi gündemi açısından yoğun bir hafta geride kalıyor.

Bu hafta TL cinsi varlıkların seyrinde önemli olan yurt içi gelişmelerin başında Pazartesi günü açıklanan büyüme verisi var.

Türkiye ekonomisi koronavirüs salgınının olumsuz etkilerinin daha az hissedildiği ve toparlanma ivmesinin kaydedildiği yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.7 ile beklentinin bir hayli üzerinde büyüme kaydetti. Sanayi yüzde 8 büyüme kaydetti. Tarım yıllık olarak yüzde 6.2, hizmetler sektörü ise yüzde 0.8 büyüdü.

Kur büyüme verisinin ardından ilk işlemlerde aşağı yönlü tepki verdi. Sonrasında dalgalı seyrini sürdürdü.

Enflasyon 2020 zirvesini gördü

Büyüme dışında gelen en önemli verilerden biri Kasım ayı enflasyon verileri.

TÜİK'in verilerine göre enflasyon Kasım'da ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşerek pandemi etkisiyle geçen 2020 yılının en yüksek seviyesini gördü. Tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 14.03, aylık ise yüzde 2.3 arttı.

Gıda fiyatlarında yıllık artış yüzde 21.08 olarak gerçekleşti.

Enflasyon verisinin ardından Dolar/TL 'de izlenen ilk hareket yukarı yönlü olurken sonrasında kur gün içi yükselişini geri verdi. Önceki haftayı 7.8363 seviyesinden kapatan kur, bu hafta içinde verilerle dalgalanmasının ardından bugün TSİ 11.45'te 7.8013 seviyesinden işlem gördü.

Dolar/TL kuru hafta içinde en yüksek 7.9096, en düşük 7.7476 seviyelerini gördü. Euro/TL 9.4921'den alıcı buluyor. Kur sepeti ise 8.4657 seviyesinde.

Bu hafta hangi veriler açıklandı?

Büyüme verisi ile aynı gün açıklanan TÜİK'in ticaret istatistiklerine göre Ekim ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yıllık yüzde 5.6, ithalat yüzde 8.4 arttı. Dış ticaret açığı Ekim'de 2.37 milyar dolar oldu.

TL cinsi varlık piyasaları açısından en yoğun günlerden biri Salı günü oldu. Öyle ki imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Kasım 2020 enflasyon rakamları ve Bloomberg HT'nin güven endeksi açıklandı.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı verilere göre imalat PMI Kasım'da 51.4 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye’deki Kovid-19 vaka sayılarının artmasının müşteri talebini ve üretim süreçlerini olumsuz etkilemesinin firmaların karşılaştığı temel zorluk olduğu, bunun sonucunda yeni siparişler ve üretimin yavaşladığı belirtildi.

Ayın gün İstanbul Ticaret Odası Kasım 2020 fiyat indekslerini açıkladı. Buna göre İstanbul’da Kasım'da aylık enflasyon yüzde 1.94 oldu, toptan fiyatlar ise yüzde 2.83 oranında arttı.

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 6.93 gerileyerek 61.52 değerini aldı. Ön endeks değeri 54,76 olarak gerçekleşmişti. Ancak ön endekse göre nihai endekste gerilemenin daha sınırlı olduğu görüldü.

Ticaret Bakanlığı'nın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre öncü dış ticaret açığı Kasım'da yıllık yüzde 155.4 artışla 5.07 milyar dolar oldu.