Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ABD Merkez Bankası (Fed) cephesinde başkanlığa aday gösterilen isimlerin açıklanması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kur ve faiz hakkında yaptığı konuşmanın etkisiyle, Dolar/TL kuru saat 19:25’de 11,47'yi aşarak rekor tazeledi.

Erdoğan: Kur ve faiz oyununu görüyoruz

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına bilgilendirme yapan Erdoğan’ın açıklamaları sırasında dolar/TL 11,47'yi aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Kur ve faiz oyununu görüyoruz. Güçlü bir duruş sergileyerek girdiğimiz her mücadeleden alnımızın akıyla çıktık. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteğiyle bu ekonomik kurtuluş savaşından zaferle çıkacağız.” dedi

Erdoğan, faizin sebep, enflasyonun ise netice olduğunu vurguladığı konuşmasında, yastık altında “ciddi” bir Döviz varlığının olduğunu belitti.

Erdoğan, kur ve faiz artışına ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın içinden geçtiği kritik dönemin önümüze açtığı fırsatları değerlendirmekte kararlıyız. Ülkemizi eskiden yaptıkları gibi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz, fiyat artışları üzerinden oynadıkları oyunu görüyor, kendi oyun planımızla devam etme irademizi ortaya koyuyoruz. Biz aynı oyunu vesayetle mücadelede gördük, terör örgütleri ile mücadelemizde gördük, karşı adımımızı attık başardık. Darbe oyununda aynı oyunu gördük, milletimizle direndik başardık.”

Biden, Fed başkanlığı için Powell'ı işaret etti

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın ikinci kez dört yıllık dönem için Fed başkanlığına şu anki Fed Başkanı Jerome Powell’ı, Başkan Yardımcılığına ise Lael Brainard’ı aday göstereceği belirtildi.

Biden'ın Fed başkanlığına yeniden Powell'ı aday göstermesinin ardında Bloomberg dolar endeksi Eylül 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Biden, karara ilişkin açıklamasında "İstikrarlı ve bağımsız bir liderlik için Powell'ı seçtim. Başkan Powell ve Dr. Brainard’ın düşük enflasyon, fiyat istikrarı ve tam istihdam hedefine odaklanarak ekonomimizin hiç olmadığı kadar güçlü olması için çalışacağına inancım tam” ifadelerini kullandı. Biden ayrıca, iklim değişikliğinin ekonomi için risk oluşturduğunu ve bu konuda da acil aksiyon alınması gerektiğini belirtti.