Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar Türk lirası karşısında Pazartesi günü haftaya 7.64 seviyesine yaklaşarak rekorla başladı. Günü bu seviyelerde kapatan kur, Salı gününe 7.63 seviyesi civarında başladı.

Bir süre bu seviyelerde yatay seyrederek yön arayan Dolar/TL tekrar yönünü yukarı çevirdi. Kur böylelikle, küresel risk iştahının azalmasının etkisi ile düşüşünü sekizinci güne taşıdı.

Sabah saatlerinde yüzde 0.5 yükselişle 7.6688 seviyesine kadar çıkan kur, bugün de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Dolar/TL böylelikle yılbaşından bu yana yükselişini yüzde 22'ye çıkardı.

Daha sonra bir miktar gerileyen Dolar/TL TSİ 13:30'da 7.6403 seviyelerinde seyrediyor.

Öte yandan, Euro/TL kuru da alıcılı bir seyir izliyor.

Dün 9 seviyesini aşarak rekor kıran kur, güne 8.98 seviyesinde başladı. Bir ara 8.99'un üzerine çıkan euro/TL 8.98 civarında yön bulmaya çalışıyor.

Ancak analistler, yatırımcıların politika yapıcıların enflasyonu durdurmak ve kredi büyümesini yavaşlatmak konusunda ciddi olduklarına ikna olmaları için faiz artırımı gerektiğini düşünüyorlar. Merkez Bankası şimdiye dek Türk lirasını desteklemek için likiditeyi kıstı ve bu yolla ortalama fonlama maliyetini Temmuz ortasından bu yana 320 baz puan artırarak yüzde 10.61'e yükseltti.

Londra'da Rabobank stratejisti Piotr Matys, "Faizin artırılması TL'ye güvenin geri gelmesi için ilk adım olacak," dedi ve "Uygun bir faiz artırımı çok daha verimli olacaktır" şeklinde görüş bildirdi.