Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Volatilitedeki düşüşle son dönemde dar bantta hareket eden Dolar/TL yeni güne 5.75 civarında başladı.

Bugün açıklanan Kasım ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı, enflasyon yıllık % 10.56 olarak yeniden çift haneye çıktı. Veri sonrası dolar sınırlı düşüşle 5.73'e indi. Kur akşam saatlerinde 5.7321 ile güniçi düşüğünü gördü.

Enflasyon verisi, 12 Aralık'taki Merkez Bankası toplantısında faiz indiriminin miktarına dair beklentileri şekillendirebilir. Bugün başlayacak olan NATO zirvesinden gelebilecek açıklamalar da TL varlıklarda hareketliliğe neden olabilir.

Dün açıklanan 3. çeyrek büyüme verisi, Türkiye ekonomisinin 3 çeyrek üst üste daralmanın ardından yüzde 0,9 büyüdüğünü gösterdi. Çeyreklik bazda ise % 0,4 büyüme gerçekleşti. Büyüme verisi sonrası kurda 5.74 civarındaki hareket sürdü.

Ünlü Menkul Değerler TL’de yön arayışının sürdüğünü belirterek "Dolar karşısında 5,70’in altına doğru yaptığı denemelerden sonuç alamayan TL, 5,80’e yaklaştığı dönemlerde ise yön değiştiriyor. Dolayısıyla mevcut tablonun kararsızlığa işaret ettiğini söylemek mümkün. Kurun 5,75’in altında kalması durumunda ise aşağı yönlü hareket etme eğiliminin güç kazanması beklenebilir." değerlendirmesini yaptı. ABD’li senatörlerin Türkiye’ye yaptırım uygulanması için Trump yönetimine baskı uygulamasının ise TL açısından risk yaratan bir konu olduğu ifade edildi.