Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün günü hafif değer kaybıyla tamamlayan Dolar/TL kuru bu sabaha da hafif artışla 5.45 civarında başladı. Euro 6.16'da, sepet kur ise hafif düşüşle 5.81'de işlem görüyor.

ABD - Türkiye ilişkileri ve S400 konusundaki gelişmeler son dönemde kur üzerinde baskıya neden olmuş, kur geçen hafta 5.48'i test etmişti.

SATIŞIN NEDENİ

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte TL'deki değer kaybına dair şu yorumu yaptı; "3.5 gündür devam eden gelişen ülke para birimi rallisinde, liranın dolar karşısında 5.4375’den 5.4630’a satılmasını: Brent petrol ve değerli metallerdeki yukarı hareket → TL sat / RUB – ZAR al, bankacılık sisteminde TL mevduat faizlerinin düşüşünün dolarizasyon etkisinin devamı olarak görüyoruz."

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kurda 5.30'un kritik bir seviye olduğunu belirterek "Mayıs ayına kadar kurda bu bandın korunacağını düşünüyorum. Ama yılın 2. yarısında risk iştahının daha bozulduğu bir dönem olabilir" yorumunu yaptı.

ABN Amro dün yolladığı raporda dolar/TL kurunun yıl sonuna doğru 5.2 seviyesine doğru çekilebileceği tahmininde bulundu.

Yurt içinde bugün kuru etkileyecek kritik bir veri akışı bulunmuyor, ABD'de ise ÜFE verisi takip edilecek. Dün açıklanan tüketici fiyatları (TÜFE) verisi Şubat ayında 4 ay sonra ilk kez arttı ancak artış hızı 'ılımlı' oldu. Çekirdek enflasyon ise tahminlerin altında gerçekleşti.

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen kurdaki harekete dair "Kasım'dan beri kurda belli bir bant içerisindeyiz, bir süre daha 5.20-5.40 bandında devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Commerzbank analisti Tatha Ghose ise yolladığı bir notta "Politik yapıcılar tarafından da sıkça vurgulanan ekonomide yeniden dengelenme hikayesinin Lira'nın son birkaç çeyrekteki performansında olumlu etkisi olmuştu. 4. çeyrekteki daralma bu hikaye hakkında soru işaretleri oluşturdu ve Lira - negatif oldu." ifadelerini kullandı.