Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası'nda haftanın ilk işlem gününde dolara karşı yaşanan hızlı kazancın ardından Dolar/TL kurundaki düşüş ivmesi devam etti.

Dolar/TL kuru Pazartesi günü kritik seviye olan 200 günlük ortalamayı kırarken, gün içinde 7,16 seviyesinin altını test ederek Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Sepet kur tarafında da Ağustos'tan bu yana ilk kez 8 seviyesinin altı test edilmişti.

Küresel piyasalarda doların düşüş ivmesi devam etti. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 düşüş kaydetti.

Türk varlıkları açısından kritik bir gösterge olan risk priminde 300 baz puan üzerindeki seyrin devam ettiği görüldü. Gösterge tahvil faizi ise yüzde 14,69 seviyesinde.

Piyasalar enflasyon verisine odaklandı

Türkiye'de dikkatler Ocak ayı enflasyon verilerine çevrildi. Ocak ayı enflasyonuna ilişkin öncü göstergelerden biri olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi sonuçlarına göre perakende fiyatlar Ocak'ta yıllık olarak yüzde 15,05 arttı. Böylelikle ilgili veri 2019 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Aylık bazda fiyatlar ise yüzde 1,16 artış kaydetti.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği ve 21 kurumun katıldığı ankete göre Ocak ayı için yıllık enflasyon beklentisi yüzde 14,68 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin Ocak ayına ilişkin aylık beklentisi ise yüzde 1,42 olarak kaydedildi.

Ekonomistlerin beklentisinin gerçekleşmesi durumunda bu, 14 ayın en yüksek yıllık enflasyonu olacak.

Ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ocak ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 1,82 artacağını, en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 0,90 artacağını tahmin etti. Ankette 2021 yılsonu enflasyon beklentisi ise yüzde 11 oldu.

Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan enflasyona ilişkin de değerlendirmeler yaptı. Erdoğan, "Enflasyon hedefine birlikte ulaşalım ama yüksek faizle asla bu mümkün değil. Düşük faizle bu işi başarabiliriz" dedi.