Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hafta başından bu yana 5.90 civarında dalgalanan Dolar/TL yeni güne 5.92 civarında başladı, ardından 5.95 sınırına yükseldi. 

Dolar Çarşamba günü de 5.94'ü aşarak 2 haftanın zirvesine yükselmişti. Ünlü Menkul Değerler paylaştığı bir notta 5.93'ün üzerinin riskli olduğunu belirterek "USD/TL sıklıkla 5,93’ün üzerine doğru denemeler yapsa da bu bölgede kurun TL lehine tepkiler vermesi dikkat çekiyor. Bunu özellikle Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS primlerinin seyri ile açıklamak mümkün. Öyle ki TL’de hafta başından bu yana yaşanan değer kayıplarına karşın CDS’lerin göreceli olarak düşük seviyelerde seyrettiğini ve yukarı yönlü bir tepki vermekten uzak kaldığını görüyoruz. Bu da TL’deki kayıpların şimdilik belli seviyeleri aşmasına izin vermiyor." değerlendirmesini yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Davos'ta verdiği bir mülakatta Türk Lirası'nın ABD Doları karşısında değerinden memnun olup olmadığı sorusuna, "Cari işlemler hesabındaki dengelenmeyle ithalat ve ihracattaki gelişmelere baktığımız zaman, döviz kuru rekabetçi görünüyor." yanıtını verdi.

BIST 100 Endeksi bu hafta rekor seviyelere çıkmasının ardından dün % 0.1'lik sınırlı düşüşle günü tamamladı. Dün 5 yıllık CDS düşüşüne devam ederek 2018’den beri en düşük seviye olan 237’leri test etti. Şeker Yatırım BIST’te kar satışları yaşansa da global risk alma iştahında ciddi bir bozulma yaşanmadıkça ve yurt içine yönelik negatif gelişmeler olmadıkça yükseliş trendinin orta vadede devam edeceğini belirtti.

Yurt içinde bugün önemli bir veri akışı bulunmuyor, AB ve ABD'de PMI verileri takip edilecek. İsviçre'de devam eden Davos zirvesi ve Çin'de başlayan virüs salgını da piyasaların gündemindeki yerini koruyor.