Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , ABD Hazine tahvili faizlerindeki gerileme ile bu hafta düşüş eğilimi gösterirken, kur TSİ 09:38’de yüzde 0,18 düşüşle 7,52 seviyesinden işlem görüyor.

Son 3 haftadır dolar karşısında düşüş yaşayan Türk Lirası, Kasım 2020'den bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirirken Mart ayının başından bu yana hala yüzde 1,32 aşağıda.

Türk Lirası hafta başından bu yana, Rus Rublesi ve Güney Afrika Randının ardından en çok değer kazanan üçüncü gelişen ülke para birimi olurken, piyasalarda gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Fed’in faiz kararında.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi ise geçen hafta yüzde 1,63 seviyelerine kadar tırmandıktan sonra 5 baz puan düşerek salı günü yüzde 1,58 civarında seyrediyor.

Yabancı bankaların büyük bir çoğunluğu perşembe günü yapılacak TCMB toplantısından 100 baz puanlık bir faiz artırımı beklerken, Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin hiçbiri politika faizinin sabit tutulacağını düşünmüyor.

Fed tarafındaysa piyasalar Jerome Powell’ın güvercin duruşu sürdüreceğini düşünüyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi de Fed’şn faiz üst sınırını yüzde 0,25’te sabit tutacağı yönünde.

Türkiye’nin kredi temerrüt takas risk primi (CDS) haftaya 328 baz puan seviyesinde başladıktan sonra 8 baz puana yakın düşüşle 320 baz puan seviyesinde bulunuyor.

2 yıl vadeli Türkiye gösterge tahvil faiziyse yüzde 16,08 civarında seyrediyor.

TCMB yıl sonu faiz beklentisi %14

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin faiz anketine katılan 22 kurumun tamamı TCMB'nin 18 Mart'ta gerçekleşecek toplantıda faiz artıracağını öngördü. Ankete katılan kurumların medyan beklentisi Mart toplantısında politika faizinin 100 baz puan artırımla yüzde 18 seviyesine çıkarılması oldu.

En düşük beklentiyi paylaşan kurum önümüzdeki toplantıda TCMB'den 75 baz puanlık artış beklerken, en yüksek beklentisi olan kurum 150 baz puanlık faiz artışı öngördü.

Ankette 19 kurum yıl sonuna ilişkin faiz beklentisini de paylaştı. Buna göre 19 kurumun yıl sonu için politika faizi beklentisinde medyan beklenti yüzde 14 olarak kaydedildi.

Bu kalemde iki kurum yıl sonunda faiz seviyesinin değişmeyeceğini öngörürken, politika faizinde en hızlı indirim öngören kurum politika faizinin yıl sonunda yüzde 13'e geleceğini tahmin etti. En düşük faiz indirimi bekleyen kurum ise yüzde 17 seviyesini öngördü.